Шапић: До краја недеље ваучери у свим школама и вртићима, као и за све запослене у образовном сектору

До краја недеље свим школама и вртићима у престоници биће подељено око 380 хиљада новогодишњих ваучера, а родитељи деце која не похађају образовне установе моћи ће да их преузму у својим општинама, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Он је данас посетио Халу спортова „Ранко Жеравица” где ће од сутра ваучере моћи да преузму директори школа и вртића, као и представници општина.

– Данас завршавамо све припреме за поделу новогодишњих ваучера, а idентичну ствар смо радили и прошле године, док сам исто то организовао и годину дана раније на Новом Београду. Ово је трећа година заредом, чиме се демантује теза за коју су ме још на Новом Београду 2021. године оптужили како је то тада урађено због избора, а то су урадили и прошле године. Мислим да сада коначно сви људи који имају здрав разум, схватају да ово нису никакви предизборни потези, већ једноставно једна од социјалних мера које сам спроводио још док сам био на челу Општине Нови Београд а са којима сам наставио и у Граду Београду – рекао је Шапић.

Он је додао да ће ваучере добити сва деца закључно са ученицима четвртог разреда средње школе, као и сви запослени у образовним установама који раде са нашом децом.

– Родитељи чија деца не idу у вртић, моћи ће да ваучер подигну у својим општинама. Потребно ће бити да дођу са здравственом књижицом детета и преузму ваучер. Новина од ове године јесте та да смо повећали асортиман робе коју ће моћи да подигну у више од 100 продавница, а увели смо и могућност куповине беби-опреме и играчака. Желели смо да спектар производа, у вредности од шест хиљада, буде што већи. Заиста сам због тога срећан и верујем да ће ово значајно помоћи родитељима у превазилажењу децембра и јануара, који су два најтежа месеца поред септембра, када смо поделили бесплатне уџбенике и увели бесплатне вртиће. Овај ваучер за неког ко има троје деце, па и ако на пример мајка ради у образовном сектору, значи 24 хиљаде динара од Града Београда, што мислим да није безначајно – навео је он.

Шапић је рекао да је прошле године искоришћеност ваучера била преко 90 одсто, што показује колико је ова мера важна, те да је због тога изузетно поносан.

– Од момента када родитељ дође у посед ваучера, може да idе у сваку радњу у којој важи ваучер, који пак не мора бити потрошен у једној радњи. Очекујем да ће до краја ове недеље све школе и вртићи добити ваучере док их је већина општина већ подигла. До краја дана ваучере ће преузети и остале општине – рекао је Александар Шапић.

Он је додао да оног момента када ваучере достави школи или вртићу, Град више нема увid у динамику којом их они прослеђују деци, односно запосленима.

– Ипак, прошлогодишња пракса је показала да су сви тај посао обавили веома брзо, за неколико дана. Верујем да ће тако бити и овог пута. Ваучери ће моћи да се искористе од 28. новембра до 1. марта. Прошле године је највише ваучера искоришћено у децембру, а други период по учесталости било је десетак дана пре истека рока. Верујем да ће ово људима значити, и као што сам рекао прошле године, ово није ад-хок акција и спроводиће се сваке године докле год ја о томе будем одлучивао. Сматрам да ово доста значи за кућни буџет Београђана – рекао је Шапић.

Како је рекао, када се ова акција спроводила први пут на територији општине Нови Београд, обишао је све школе и ушао у преко 650 разреда, како би деци рекао да је ово њихов ваучер.

– Желео сам да знају да баш њима, тада Општина Нови Београд, а сада Град Београд даје ваучер. Испоставило се да су деца једва чекала, а мислим да је и сада тако. Желим да се обрадују нечему што можда родитељи, у тој мери, не би били у прилици да им приуште – закључио је Шапић.