Шапић: Добром услугом до поверења грађана

Ремонтовани су сви погони, систем је исправан, град је обезебедио довољно новца да се плаћају испоруке гаса и по свим инformацијама које добијамо из државног врха што се гаса тиче ситуација је стабилна и не би требало да  буде проблема са грејањем, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић, гостујући у Београдској хроници РТС-а.

– Што се тиче цене гаса то тренутно нико не може да зна, не зависи ни од нас нити од државе, али оно што је добра вест је да смо од потребних количина две трећине платили и ускладиштили у нашим и мађарским складиштима што нам ипак даје сигурност да се, уколико на светском тржишту дође до неких поремећаја то на нас ипак неће много одразити. Београд има могућност догревања и на мазут, наши резервоари су пуни али мислим да неће бити потребе за тиме – казао је градоначелник.

Говорећи о јучерашњем протесту пред седницу Скупштине града, Шапић је нагласио да му није јасан разлог таквог протеста.

– Да ли је протест организован зато што желим да сачувам новац Београђана, зато што сам рекао да возачи ГСП треба да имају веће плате и боље услове рада, или што не желим да дођемо у ситуацију као летос када је НИС ускратио нафту па аутобуси нису могли да изађу на улицу, зато што желимо да знамо шта тачно раде запослени у ГСП-у? Или протествују зато што више нема „озоњавања ваздуха” у аутобусима, консултантских услуга, што нема реклама које је неко неком препродавао за десетоструко мању цену па су нам аутобуси изгледали као Микијев забавник а при том нисмо нешто посебно ни приходовали од тога и сличних ствари –  казао је градоначелник.

Он је поновио да се на јавни превоз у Београду годишње из градског буџета потроши 250 милиона евра.

– Да бисмо дошли до тога да Београђани редовно плаћају карту за превоз првенствено ми морамо да вidимо како да побољшамо услугу превоза, како да спречимо разне малверзације, рационализујемо рад и када Београђани буду вidели да су линије фреквентније, аутобуси чистији и квалитетнији сигуран сам да ће плаћати карте много више него данас. Када буду вidели да новац који је до сада био даван за те намене почиње да idе за вртиће, бесплатне ваучере, уџбенике, повећање плата васпитачица и друге добре сврхе, људи ће вidети да се градска управа труди и узвратиће куповином карата. Сигуран сам да ће Београђани уколико у следећих неколико месеци буду вidели јасније промене, а биће их, бити мотивисанији за куповину карата – рекао је Шапић, истичући да се цена карата неће мењати.

Говорећи о томе како су општине ребалансом буџета добиле више новца Шапић је подсетио да је у време када је био председник општине Нови Београд био дикриминисан и као председник општине са највећим бројем становника имао један од најмањих буџета.

– Желео сам да покажем да поштујемо људе на нивоу општина јер су и они корисници буџета и мислимо да ће овако квалитетније изаћи пред грађане. Следећи општински буџети биће враћени на ниво из 2020. године, када су били највећи. То схватам као моралну обавезу јер знам проблеме председника општине и како градска управа може и да помогне али и да одмогне. Помажући њима, помажемо свим Београђанима – казао је градоначелник.

Говорећи о новоуспостављеном предузећу „Београдски парк” Шапић је казао да ће оно неће бити конкуренција „Зеленилу Београд”.

– „Зеленило” ће радити досадашње послове а „Београдски парк” ће осмишљавати како оплеменити и побољати садржаје у парковима. Тако данас idете на Аду Циганлију  јер има садржаја којима можете да се бавите док на Ушћу, који је такође велики  парк нема људи, управо зато што нема садржаја. „Београдски парк” ће се бавити управо тиме и желим да уведем нешто што велике европске метрополе већ имају много година уназад – казао је Шапић.

Он је указао и на Службу јавног реда и постојање „Белог”, односно београдског личног асистента.

– То ће бити службеник, надзорник и комшија. У сваком делу града имаћемо пункт у коме ће радити од 10-15 људи и они ће чувати територију и обавештавати Градску управу о свим неправилностима. Он не може да поправи семафор, испразни контејнер, поправи лифт, да ухапси, али може да јави надлежнима, патролира поред школе, буде на улици и учини Београд једним од најсигурнијих делова Европе. Желео бих да та служба има хиљаду људи и мислим да је то потпуно оправдано улагање јер ће то бити људи које ће Београђани волети и који су ту да им помогну у свему што им буде затребало – казао је градоначелник.

Говорећи о бесплатним ваучерима вртићкој деци, основцима и средњошкоцима као и наставном особљу, Шапић је подсетио да је то акција која је своју корисност већ доказала на Новом Београду.

– Ми ћемо наћи начин како да им поделимо ваучере, што кроз вртиће, основне или средње школе, а за оне који не idу у вртиће организоваће се пријава у општинама. На Новом Београду је више од 97 одсто ваучера било искоришћено и то ће значајно олакшати кућни буџет. Тако желим да поставим стандард да убудуће нико више не повуче овакву одлуку, јер су децембар и јануар најтежи за кућни буџет. То ће бити ваучери за робу најшире потрошње од школске опреме до школског прибора, опреме за новорођенче и друге сврхе и верујем да ћемо на тај начин помоћи Београђанима да растерете породични буџет – закључио је градоначелник Шапић.