Шапић: Дочек Нове године у Београду показао да је српска престоница једна од најбезбеднијих у Европи

Дочек Нове године у Београду, баш у време када је највише потпаљивано стање немира и полуграђанског сукоба, показао је да су и Београђани, као и сви грађани наше земље, један цивилизован народ који је потпуно свестан ситуације у којој се налази. Зато треба да почнемо да ценимо чињеницу да можемо слободно да се крећемо улицама и да смо безбедни иако живимо у метрополи која се развија страховитом брзином, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Он је, гостујући на ТВ Хепи, нагласио да је Београд, објективно гледано, један од најбезбеднијих градова у Европи, нарочито када га упоредимо са градовима сличног габарита и броја становника.

– У Београду немате делове града у које вам саветују да не idете, нити доба дана када не смете ту да залазите јер је опасно, као што је то у европским метрополама које су најпосећеније туристичке дестинације, а управо је прослава Нове године то показала. За разлику од Београда, у центру Милана није било жена, па чак ни Италијана, већ су углавном били мигранти, а слично је било у Паризу и Берлину, где је било немира и поред тога што је полиција изашла на улице како би обезбеђивала прославу Нове године. Београд је безбедан и сигуран сам да ће тако остати и у будућности, а београдска и српска полиција раде велики посао, улажу велики труд и треба их похвалити – нагласио је Шапић.

Он је поновио да у Београду практично није било ниједног инцidента, чак ни поред велике жеље да се овде направи „буре барута” и грађански рат, од напада на Скупштину града до великог митинга, који је најављиван пред сам дочек Нове године, у периоду када су највеће гужве.

– Ја сам се извинио Београђанима због затварања улица, јер је пар десетина људи дало себи за право да може да малтретира грађане и апеловао сам тада на сам врх државе да се, уз дужно поштовање свих грађанских слобода и демократских процедура, повуче једна линија и да почнемо да се понашамо у складу са законима и уставом ове земље. Ово говорим јер знам да не постоји било која држава у којој је, као код нас, све дозвољено чак и оно што је супротно закону – рекао је председник Привременог органа.

Град Београд први пут ове године није организовао ватромет, рекао је Шапић и навео да не могу да се спрече приватне компаније да то ураде. На Тргу републике, где је организован дочек, додао је, ватромета није било, већ је био у другим деловима Београда, али не у организацији Града.

– Не могу да верујем да људи могу толико злонамерни да буду. Пре две-три седмице сам рекао да Београд први пут ове године неће платити ватромет и да Скупштина града неће то организовати, да бисмо симболично указали на трауму коју у том моменту трпе животиње, и то смо и урадили, није га било у нашој организацији. Рекао сам такође и да ћемо та средства донирати удружењима за заштиту животиња. Људи који се тиме баве у граду су ми рекли да је то изузетно тешко јер их има много и да не би било фер да сви не добију, а то би онда била симболична сума, и зато смо се договорили да ћемо од тог новца направити хируршку ординацију и да ће од сада „Ветерина Београд” имати и ту врсту услуге за кућне љубимце, коју до сада није имала – појаснио је Шапић.

Он је истакао да зна да животиње трауматично преживљавају ватромет иако је он саставни део сваког славља.

– У Берлину и Паризу је полуратно стање због ватромета, а код нас је он ипак био контролисан. На дочеку смо, поред много странаца, којих би било и много више да није било немилих догађаја, показали колико смо у односу на цивилизовану Европу ми цивилизовани, пристојни, културни и колико је код нас безбедно – нагласио је Шапић.

Говорећи о геополитичкој ситуацији у свету, Шапић је напоменуо да нам у овом моменту најмање треба турбулентна ситуација код нас.

– Сви који се налазимо на одговорним местима треба да смиримо ситуацију, да спустимо тензије, да сачекамо геополитички расплет у што бољим и повољнијим околностима. Код нас сада не постоји критична маса и то су ова догађања и показала. Верујем да ће се ситуација стабилизовати и да ћемо ући у нормалне процесе. Чињеница је да је од почетка рата у Украјини дошло до озбиљног дисбаланса у инфлацији који је утицао на квалитет свакодневног живота грађана Србије. Уколико будемо и то стабилизовали и наставили са економским развојем, треба само да сачекамо мало боља времена за нас, као и рашчишћавање ситуације која је последњих година досегла сам врхунац. Верујем да је након свега дошло време за неку нову поделу, неки нови договор великих, нову стабилизацију, неку „нову Јалту” – рекао је Шапић.

Он је поновио да не треба да користимо велике трагедије које су задесиле наш народ у претходној години за сакупљање политичких поена.

– Пре неколико дана у Чешкој се десила слична трагедија и никоме није на памет пало, осим велике туге и одавања почасти жртвама, да то злоупотреби у политичке сврхе. У Чешкој је политичка подељеност већа него код нас. Бабиш је изгубио изборе са веома малом разликом у односу на опозицију, али нико није искористио трагедију да на томе руши власт. Код нас су трагедије злоупотребљене од појединих опозиционих партија. Морамо да схватимо да треба више да ценимо земљу и друштво у којем живимо, да чувамо једни друге и да не дозволимо да мање интересне групе утичу на дешавања у нашој земљи. Треба да поставимо јасне линије, да се после не бисмо „држали за главу” када нам се догоде лоше ствари, јер ову земљу морамо да оставимо нашој деци. Ако дозволимо да постоје странке и медији који воде антисрпску политику, а то је већ озбиљно питање за ову државу, те пустимо да се то „клупко” одмота потпуно, нанећемо себи велику штету коју нећемо као друштво моћи да санирамо у деценијама испред нас – поручио је председник Привременог органа.

Шапић је апеловао да се смире страсти и да одговорни људи учине све да се не потпирује зло, као и да се прихвате различитости.

– Треба да прихватимо наше различитости, али исто тако не смемо да дозволимо да се под плаштом политичког неслагања води антисрпска политика, јер ко год то ради, суштински уништава нашу државу и не дозвољава да она буде добро место за живот – рекао је Шапић.

Он је истакао да се чека завршетак изборног процеса и званична додела мандата.

– Тек тада ћемо упутити званичан позив свим одборницима и нећемо да водимо никакве тајне преговоре. Вidео сам да Милош Јовановић и Војислав Михајловић одбијају мој позив, али за то не треба да брину, јер ако икада будем хтео са њима да разговарам, зваћу Драгана Ђиласа директно, да не губимо време, јер нам је управо Јовановић јасно дао до знања протеклих месеци где се налази место одлучивања. Зато, да поновим, када се заврше сви изборни процеси и доделе мандати листама, упутићемо позив свим одборницима, па и онима из редова Нове демократске странке Србије, јер не могу да верујем да национално оријентисани гласачи могу да прихвате да им је ближи неко ко је спреман да се одрекне дела своје територије, да прогласи свој народ геноцidним, окачи шарене заставе на Скупштину града и направи Мајдан у Београду, што су биле јасне политичке тезе Србије против насиља. Ми ћемо у тим разговорима изнети наше idеје о томе како Београд треба да се развија и ако међу њима буде било оних који желе да разговарају конструктивно и да смире ову ситуацију, formираћемо градску власт. Уколико не добијемо 56 одборника, ићи ће се на нове изборе – закључио је Шапић.