Шапић: Доласком Броза и комуниста на власт почело је убрзано одвајање Косова од Србије

-Када је кренуло убрзано одвајање Косова од Србије? Доласком комуниста на власт 1945. године. Пре тога, Косово и Метохија постоји само као област, већ 1963. Косово постаје аутономна покрајина којој је већ припојено 15 нових општина одузетих од Старе Србије и повећава се територија Косова и Метохије за дупло, са 5100 квадратних километара, на више од 10.000. Затим 1969. Косово постаје социјалистичка аутономна покрајина, да би врхунац био Устав из 1974. године када Косово добија све карактеристике тадашњих република, данашњих држава. А све време се системски и интензивно ради на расељавању српског становништва са територије Косова и Метохије, како би однос у броју растао у корист Шиптара и Албанаца– рекао је председник Привременог органа града Београда Александар Шапић гостујући на телевизији Пинк.
Наводи и то да Слободан Милошевић 1991. године није укинуо те комунистичке границе, данас би било потпуно легитимно да оне буду државне границе.
-Такође, да се Тито није посвађао са Стаљином 1948. године, а Енвер Хоџа остао веран Стаљину, па је прекинуо преговоре, Албанија би постала део СФРЈ и добила Косово и Метохију, јер су се о томе договарали. Имали би Косово које је саставни део Албаније и данас не би уопште била тема да ли се ми боримо да га сачувамо. И онда ме питају: „Зашто хоћеш да раскрстиш за симболима комунизма и Јосипом Брозом?“ Па, између осталог и зато – завршио је Шапић.
9. април 2024.