Шапић: Доносио сам одлуке и улазио у дугорочне пројекте без обзира на сталну претњу изборима

У ових годину и по дана понашао сам се као да ћу имати пун мандат, иако је пре него што сам изабран за градоначелника покренуто питање нових избора. Доносио сам стратешке одлуке, улазио сам у дугорочне пројекте и нисам дозвољавао да ме та атмосфера сталном претњом избора ни мало поремети, иако је било доста тешко радити у таквим околностима, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић за „Спутњик Србија”.

Он је истакао да је, као неко ко верује у оно што ради, увек спреман да стане испред грађана и покаже шта је урадио иако је то незахвално после годину и по дана.

–  На челу Новог Београда био сам скоро два и по мандата, а прве објективне резултате мога рада су људи успели да примете тек крајем првог мандата, али је најснажнији доживљај тога што сам радио био у току другог мандата. Када је Београд у питању, наравно да треба још више времена, али је чињеница да смо заиста за ових годину и по дана донели толики број мера и одлука које су итекако вidљиве. Водити Београд није нешто на чему можете да се учите, као пракса за стицање нових знања и вештина из локалне самоуправе, бојим се да то баш није тако – рекао је Шапић подсећајући да се од 2010. године бави овим послом.

Сада се за функцију градоначелника нуде други људи, али њима, како је додао, грађани морају да верују на реч, док иза њега стоје конкретни резултати.

– Одговорно тврдим да су социјалне мере које смо донели најозбиљније у последњих неколико деценија. У будућности нико неће хтети, а нарочито смети да укине те мере. То би изазвало велики гнев грађана Београда, без обзира шта ти грађани мисле о мени. Једини сам градоначелник у историји Београда, уз Бранка Пешића, који је дужност преузео након вишегодишњег искуства управљања једном београдском општином  – рекао је Шапић.

Према његовим речима, бити први човек српске престонице значи да морате имати јасне политичке ставове који чак излазе из ваше formалне надлежности, али у суштини и не излазе.

– Ко је спреман добровољно да се одрекне дела своје територије, зашто се не би добровољно одрекао једног дела града. Ко је спреман да изгласа резолуцију у којој се рођени народ проглашава геноцidним, зато што је то неко од њега споља тражио, тај ће сутра у паламенту Града да изгласа одлуку којом свесно наноси штету својим суграђанима, само зато што му је неко из иностранства и то тражио. Онај ко је спреман да окачи заставу дугиних боја на Скупштину града и да је изједначи са државном заставом или грбом града Београда, тај је сутра спреман свега да се одрекне. Сматрам да на државним институцијама могу да стоје само и једино државне заставе – нагласио је Шапић.

Он је рекао да је више пута говорио о ономе што је веома битно, а то су „вредности које делите”.

– Моја врата су отворена за све оне који деле исте или сличне вредности и немам права да персонализујем ствари нити да будем острашћен. Овде је борба за вредности, а онда ћемо кроз вредности доћи и до канализације, инсталације, школе, вртића и до свега. Неће ми пасти круна с главе ако не будем градоначелник, али нећу променити ниједан свој став – рекао је Шапић.

Он је подсетио да се највише одлука у протеклих годину и по дана тицало социјалне политике и побољшања услова живота грађана. Једна од потоњих одлука односи се на бесплатне ваучере за сву децу и запослене у предшколском и школском систему, а процењено је да ће бити подељено више од 380 хиљада ваучера од по шест хиљада динара. Нагласио је да ово нема никакве везе са изборима, иако му се то спочитава, јер су подељени и прошле године, као и годину дана пре тога док је био на челу Новог Београда.

– Више волим да иза себе оставим ствари које други људи могу да вidе него да се бавим  и коментаришем оне који немају дан искуства у локалној самоуправи, а мисле да је место градоначелника idеално да на њему стичу прва искуства. Кад бих то радио, сам себи бих деловао неозбиљно. На крају крајева, Београђани ће сами да одлуче без обзира на симпатије или антипатије. Када родитељи уписују децу у школу, они гледају која од учитељица има најозбиљније резултате у извођењу деце на прави пут. Тако вам је и на изборима – навео је Шапић.

Говорећи о значајним потезима које је преузео као градоначелник, Шапић је рекао да су социјалне мере један од најзначајнијих потеза.

– Као најзначајније навео бих укidање листа за персоналне асистенте и геронтодомаћице, ваучере, појефтињење јавног превоза, бесплатне базене, подизање плата запосленима у предшколским установама, бесплатне вртиће и уџбенике, улагања у инфраструктуру, а наш систем плаћања превоза смс-ом желе да преузму многи у Европи. Поставићемо инformативне табле које имају велики градови попут Лондона и Париза. Започели смо уклањање сплавова и до сада је на Савском шеталишту већ склоњено од 35 до 40 сплавова. Урадили смо лицитацију за потез од Бранковог моста ка Дунавском кеју и на делу од Бранковог моста до Ушћа неће бити сплавова. Очекујем да се заврши јавна набавка за пречишћиваче ваздуха, који ће се налазити у свакој просторији од вртића до средњих школа. Озбиљно смо кренули у проширивање и реконструкцију улица, градњу школа и вртића и то је оно што је вidљиво – поручио је Александар Шапић.