Шапић: Доносио сам стратешке одлуке иако сам знао да нећу имати пун мандат, у будућности нико неће хтети, а ни смети да их промени

Чињеница је да је, пре него што сам постао градоначелник, а онда и за време читавог мог мандата, стално лебдело то питање легитимитета, превремених избора, али то ме није спречавало да доносим заиста важне и стратешке одлуке, рекао је за Тв Хепи председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

–  Ја сам донео одлуке које, поптуно сам сигуран, нико неће ни хтети, а ни смети да их промени, а односе се, између осталог, на бесплатне вртиће, уџбенике. Уколико будем био градоначелник у следећем мандату и добијем те четири „нормалне” године, мислим да ћемо тек да донесемо суштинске мере и то не само социјалне већ и многе друге – рекао је Шапић.

Он је додао да се већ размишља да се преузме француски модел на тему уџбеника.

– Прошле године смо обезбедили све уџбенике од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе. Како смо сада „упумпали” огроман број уџбеника на тржиште којих до сада није било, размишљамо да следеће године свим породицама са школском децом дамо новац у вредности новог комплета уџбеника. Па ће неки од њих купити нове уџбенике, неко ће да узме половне, неко ће да наследи од старијег брата, рођака, али ће добити новац који ће да им служи за почетак нове школске године. То је у просеку око 150 евра и када породица са троје школараца добије 450 евра у септембру да може да купи уџбенике или нешто друго што им је неопходно то је велика ствар. Мислим да тржиште уџбеника треба да постоји јер уџбеници не треба да се бацају, али је био проблем што дуги низ година није било комплета свих уџбеника и ми смо сада то урадили. И зато озбиљно размишљам, да уколико будем у прилици, ту меру донесем – прецизирао је Шапић.

Он је нагласио да доносио одлуке и да се понашао као да ће имати пун мандат баш због тога да би могао да иза себе остави неке озбиљне ствари.

–   Мислите ли да бисмо ушли у реконструкцију оволиког броја улица да сам калкулисао да свака три месеца могу да буду избори и да нико неће да вidи да смо било шта завршили. Јер сада смо исечени после годину и два, три месеца, а многе ствари и резултати рада ће бити вidљиви у априлу idуће године. Између осталог очекујем да се до краја новембра поставе инformативне табле на свим стајалиштима и да грађани имају инformације о томе где је возило и када стиже што је било незамисливо у Београду, а нормално у европским метрополама – рекао је Шапић.

Председник Привременог органа је подсетио да, када је он то најављивао, нико му није веровао као ни за многе друге ствари.

– Наравно када се оне десе онда ти који нису веровали постају највећи критичари. Важно је ипак да иза нас који водимо град остају неке ствари и да се, када се подвуче црта, вidе неки бенефити које смо за друштво остварили. То ми је веома важно и у складу са тим се понашам – рекао је Шапић.