Шапић: Другима мора да се верује на реч, иза мене стоје конкретне мере и резултати

Социјална политика и социјалне мере један су од најуспешнијих сегмената мог рада на челу Београда јер смо донели одлуке које у будућности нико неће хтети, а ни смети да укине, рекао је за „Јуроњуз” председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– То су одлуке чије би укidање изазвале гнев грађана, без обзира шта грађани мислили о мени. Ту пре свега мислим на укidање плаћања било које услуге социјалне заштите, појефтињење карата за јавни превоз, бесплатне базене током лета, бесплатне вртиће и уџбенике, као и повећање плата васпитачицама. Социјалне мере се реализују одлукама, док је код других пројеката потребно време. Укупна вредност социјалних мера које су донете у време мог мандата јесте око сто милиона евра на годишњем нивоу. Не би требало заборавити ни бесплатне ваучере за децу и запослене у образовном систему, чија подела почиње управо ових дана, који такође не коштају мало – око 17-18 милиона евра. Сав тај новац морали смо да „пронађемо” у буџету, који је ове године био мањи него претходне, јер је инфлација, попут кућних буџета, „појела” и део градског – рекао је Шапић, гостујући у емисији „Центар” на овој телевизији.

За неке пројекте је потребно време, постоје процедуре које се морају испоштовати и прави пример тога је уређење Савског шеталишта, навео је он.

– Иако је одлука о уклањању једног дела сплавова стара више од годину и по дана, власници су нас успорили жалбама и то је сада у процесу реализације. На том делу савске обале биће уклоњено седамдесетак сплавова, а већ сада смо близу бројке од 40 уклоњених. Урађена је лицитација за сплавове на Дунавском кеју, а постоји и одлука да од ушћа Саве у Дунав до Бранковог моста не буде ниједан сплав. Дакле, постоје ствари за које се некоме чинило да стоје у месту, али су се баш сада „распетљале” и почиње реализација – нагласио је Шапић.

Све што сам имао намеру да спроведем као своје стратешке пројекте у Београду за ових годину и по дана углавном сам и започео, а то су у суштини, социјалне мере и брига о људима, инфраструктура и јавни превоз, односно, увођење реда у Београду, додао је он.

– Мени људи не морају да верују на реч јер иза мене стоје конкретни резултати и ствари које сам урадио. Мислим да је Београд, након осамнаест месеци мог мандата, функционално и инфраструктурно бољи, а да се највећи ефекат побољшања осећа у сфери социјалне заштите – рекао је Шапић

Шапић је истакао да је финансијска конструкција за набавку нових возила за јавни превоз практично заокружена, те да је са Владом Србије усаглашено да ће носилац набавке трамваја бити Секретаријат за јавни превоз а не ГСП како би било купљено дупло више од планираног.

– Очекивања су да ће крајем ове или почетком следеће године бити расписана јавна набавка за три стотине аутобуса и можда чак педесет трамваја, а с обзиром да је пре неколико година обновљена и тролејбуска електромрежа, у коју је уложено скоро десет милиона евра, размишља се и о набавци тролејбуса – навео је Шапић.

Након раскidа уговора са Кенткартом, број продатих карата је повећан за 60-70 одсто, а најважније за грађане јесте то што је карта знатно јефтинија. Уз то, читав систем је драстично промењен и иновиран – дупла контрола возила путем џи-пи-еса, могућност плаћања свим картицама и куповина папирних карти на трафикама, сертификација возила што значи да свако мора да испуњава стандарде, а на више од деветсто стајалишта ускоро ће бити постављене инфо-табле, што је револуција за наш јавни превоз, навео је Шапић.

Председник Привременог органа је подсетио да су радови на изградњи нове Главне аутобуске станице коначно настављени, те да је након пет година распетљан „Гордијев чвор”.

– Очекујемо да већ почетком 2024. ту пребацимо сав аутобуски саобраћај, иако неће бити потпуно готова зато што ће имати много садржаја уз станичну зграду и треба да се споји са железничком станицом. Али сада је извесно да ће се то десити и да ће та станица, према пројекту који су ми предочили, бити једна од најбољих у Европи – казао је Шапић.

Бесплатни уџбеници за све основце и средњошколце једна је од најважнијих донетих социјалних мера, а Шапић је нагласио да се по угледу на Французе размишља о давању новца родитељима у вредности нових уџбеника, који би били намењени за децу пред почетак сваке школске године.

– То се ради када имате довољно уџбеника у промету и тада родитељ бира да ли ће купити нове или половне, или новац може да искористи да купи нешто што је детету неопходно за нову школску годину. Сигурно то не би радили други да није сврсисходно и паметно и мислим да добре примере треба користити. Зато ћемо да разрадимо ту опцију – рекао је Шапић.