Шапић: Филм „Хероји Халијарда” изузетно важан како за целокупан српски народ тако и за све наше младе нараштаје

Градоначелник Београда Александар Шапић организовао је синоћ пријем у Старом двору поводом премијере филма „Хероји Халијарда” сценаристе и редитеља Радоша Бајића.

Он је истакао да му је, пре свега, велико задовољство да као домаћин поздрави великане нашег глумишта, указујући на то да смо по његовом мишљењу управо одгледали један историјски филм који ће како време буде пролазило све више да добија на својој тежини.

– У филму се први пут на овај начин говори о суштински једној великој несрећи и пре свега трагичном братоубилачком рату који се догодио на овим просторима пре осамдесет година. Нажалост, ми као народ и друштво и данас трпимо његове последице. Питање је шта је српском народу тај рат донео иако смо га formално добили, јер смо се међу првима определили против нациста и поставили недвосмислено против њих, односно на савезничкој страни. Мислим да ће начин на који је Радош обрадио тему која је деценијама забрањена на овим просторима имати историјску улогу. Данас смо управо присуствовали „малој историји”, јер ће филм помоћи новим нараштајима да на другачији начин сагледају многе историјске чињенице. Филм представља прекретницу у неким будућим односима са нашим некадашњим, али и будућим пријатељима у свету. Такође је изузетно важан и за младе генерације које, нажалост, не знају многе историјске чињенице јер нису имали ни где да их чују, а камоли прочитају – рекао је Шапић.

Градоначелник је додао да је филм на специфичан начин отворио многе прећутне теме и историјске неправде и тиме указао на све оно кроз шта је наш народ пролазио, деценијама након Другог светског рата.

– Мислим да је прекрајање историје од стране комунистичко-бољшевичког режима учинило много да моја генерација, али и генерација мојих родитеља буде васпитавана на неистинитим порукама и да нас управо оно што нам се десило након Другог светског рата и доведе у несрећне деведесете, нове ратове и поделе. Зато мислим да овај филм има далеко веће значење од самог уметничког – истакао је градоначелник.

Аутор филма Радош Бајић је захвалио Граду Београду и градоначелнику Александру Шапићу на томе што их је угостио у, како је рекао, велелепном здању Старог двора.