Шапић: Град Београд је успео да обезбеди више од 120 милиона евра за социјалне мере

-Поред ђачке помоћи породицама од 20.000 динара по детету коју ће родитељи добити у септембру, и ове године су државни вртићи бесплатни за сву децу, а подигли смо субвенцију за приватне вртиће за 5.000 динара. Прошле године смо купили уџбенике за све основце и средњошколце, ове године дајемо поменутих 20.000 динара за сваког ђака, кренула је и пријава по школама, као и поновна подела бесплатних карата за летњу сезону на свим београдским базенима – рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа града Београда у емисији „Београдска хроника“ на РТС-у.
Говорећи о социјалним мерама поменуо је да геронтодомаћице бесплатно опслужују око 2.400 људи у Београду.
-Поред тога, обезбедили смо персоналне асистенте за одрасле особе којима је то потребно, обезбедили смо бесплатну услугу личног пратиоца за децу за инвалidитетом, укинули смо листе чекања и и по први пут обезбедили да свако дете које има потребу добије пратиоца, затим увели бесплатан дневни боравак за децу ометену у развоју. Две године заредом смо делили новогодишње ваучере у износу од 6.000 динара, увели смо бесплатне карте за јавни превоз за средњошколце, пензионерима обезбедили доживотну бесплатну крату, а цену карте за јавни превоз дупло смо појефтинили. Ово су озбиљне социјалне мере за које није било лако обезбедити средства, а Град је успео да обезбеди више од 120 милиона евра за социјалне мере – додао је он.
Упитан да прокоментарише одакле новац за све те ствари рекао је да је бити градоначелник и занатска ствар, осим тога што је политичка функција.
-Ја сам у овом послу 14 година, а 10 година сам водио општину Нови Београд, па ваљда сам нешто и научио. Морате да знате шта је Управа града, морате да знате како функционишу системи, морате да знате на који начин и како да правите приоритете. Да препознате трошкове који су можда непотребни, да имате и довољно политичке храбрости и одважности да уђете у конфликт са многима, јер ту су разне интересне групе које фаворизују одређене пројекте, а ви морате да гледате шта је у интересу највећег броја Београђана, а не различитих интересних група. Управо одатле је новац који користимо за многе бенефите које обезбеђујемо Београђанима – рекао је Шапић.

27. април 2024. године