Шапић: Град ће наставити да помаже младим људима у научном раду

Градоначелник Александар Шапић примио је данас у Старом двору ученике Математичке гимназије који су учествовали на 19. међународној јуниорској олимпијади у Боготи. На овом научном такмичењу учествовало је четворо ученика из Математичке гимназије, а њихов одлазак у Боготу помогао је Град Београд.

Градоначелник је истакао да му је велико задовољство што је као први човек града имао прилику да прими младе људе који су постигли високе резултате.

– Некада као да заборавимо на људе који у науци постижу светски вредне резултате и које ће њихово знање далеко одвести, као што је то данас случај са ђацима Математичке гимназије, који су на Међународној светској научној олимпијади освојили сребрну и бронзану медаљу. Ово није први пут да ученици Математичке гимназије освајају медаље за свој град и државу. Покушаћемо у наредном периоду да као Град Београд помогнемо младим људима у њиховом научном раду, да им унапредимо услове и да систематизујемо начин помоћи свима који град Београд и државу Србију представљају на овај начин. Они свакако имају начина да високе резултате постигну и без нас, али је наша обавеза да учинимо све у нашој моћи да им у томе помогнемо – казао је Шапић.

Директорка Математичке гимназије Мирјана Лазић захвалила је градоначелнику на томе што је Град омогућио да се овај пут у Колумбији реализује и нагласила да је то показатељ да Град и држава цене труд и рад ученика и да им је то подстицај за будућност.

– То је посебно важно такмичење за ученике, за децу узраста до 15 година, јер се такмиче из области физике, хемије и биологије, чиме су своју свестраност показали у пуном сјају. Такмичење је било врло тешко и тиме је овај резултат много бољи – рекла је Лазићева.

У име ученика обратио се Андреј Дробњаковић, који је захвалио Граду и држави што су омогућили да се такмичи на овом престижном такмичењу. Он је рекао да је заиста поносан што је имао прилику да се такмичи за тим Србије.

На овом такмичењу учествовало је четворо ученика Математичке гимназије – Андреј Дробњаковић, који је освојио сребрну медаљу, Јован Кулезић бронзану медаљу, а у тиму београдских математичара били су и Ива Живковић и Никола Стефановић.