Шапић: Градоначелник сам свих Београђана а не разних интересних група

Све одлуке које Градска управа Града Београда доноси намењене су искључиво побољшању квалтета живота грађана. Било је да је у питању уређење приобаља, раскidање штетних уговора, градња инфраструктуре или било шта друго, Град Београд на прво место ставља интерес грађана и њихову добробит, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић гостујући на ТВ Инсајдер.

Шапић је нагласио да је актуелна градска управа хомогена и да су до сада све одлуке донете јединствено и у интересу Београђана.

– Мислим да јесам градоначелник свих Београђана као што сам и обећао. Све одлуке које актуелна Градска управа доноси су апсолутно у интересу грађана. Такође, све одлуке и реализација различитих пројеката су у складу са законским прописима који их регулишу – истакао је Шапић.

Он је подсетио да је лично предложио Одлуку о уређењу савског приобаља и добио подршку градске Скупштине.

– Потребно је пре свега да читава инфраструктура на обалама буде постављена легално и читав процес је у складу са законом. Градска управа, док сам на функцији градоначелника, сигурно неће одустати од уређења савског приобаља. Промене начина на који се уређује приобаље могу да иницирају једино надлежне институције, попут ЈВП „Србија воде“, јер они по закону могу да промене одлуку или донесу неку другу, о радовима које треба да спроведемо и ми ћемо у том случају да тражимо од њих да нам дају начин како да легално доведемо воду и струју, али одустати од уређења приобаља нећемо. Сплавови могу и треба да буду бренд Београда, али прво да их буде у адекватном броју, који не угрожава поглед на реку, онда да не угрожавају људе који живе у њиховом окружењу и на крају да не ремете хигијену приобаља и да поштују еколошке све стандарде. Е тек тада ће бити прави репрезент нашег града, на један уређен и цивилизован начин – рекао је Шапић.

Говорећи о уговору са компанијом „Кенткарт“, Шапић је поручио Београђанима да не би требало да брину и да ће интерес Београда бити одбрањен.

– Никакву штету Београд неће претрпети, штавише покушаћемо да санирамо штету која је нанета Граду од 2011. године. Град годишње субвенционише градски превоз са 250 милиона евра и вidећемо колико ћемо тај износ смањити у наредних неколико година. Ускоро ће се сазнати ко је током 12 година тог уговора био оштећена страна, Град Београд или приватна компанија – рекао је Шапић.

Према његовим речима, за уклањање Старог савског моста тренутно се чекају дозволе за постављање платformе која је неопходна за тај посао.

– Пре свега требало би нагласити да се тај мост уклања како би нови био саграђен, а не да би остала празнина на том месту. Нови мост ће бити скоро четири пута шири од садашњег и део је великог пројекта који чине, градња тунела од Економског факултета до Улице деспота Стефана и прављење велике саобраћајнице са новобеоградске стране која ће скупљати сав саобраћај преко моста из центра града и дистрибусати га даље према Земуну и Новом Београду, а тиме ове две општине и додатно повезати, са у овом моменту најдаљим деловима града за њих, као што су лева обала Дунава, Звездара и Палилула. Нови мост и саобраћајница на Новом Београду, као и два километра тунела, представљају можда и највећи саобраћајни пројекат у Београду у последњих 50 година – додао је Шапић.

Оно што је обрадовало све родитеље који имају децу у вртићима је најава бесплатних вртића од септембра.

– Систем је остао исти само ће Град сада субвенционисати пуну цену вртића тако да родитељи ништа неће плаћати што је велика уштеда за породицу поготово ону која има више деце. Ова градска власт радиће и на побољшању положаја васпитачица, њихових услова рада – рекао је Шапић те подсетио да су на његову иницијативу први пут ове године сви запослени у школама и вртићима добили ваучере и да ће их добити и крајем ове године.

Почели су, како је рекао, да се реализују пројекти које је најавио, попут увођења јединственог броја за пријаву проблема, а поред бесплатних вртића велика уштеда за родитеље биће и бесплатни уџбеници које ће добити сви ђаци без обзира на материјално стање.

Градоначелник је указао и на све предности београдске картице, а idеја је да преко ње грађани имају велики број попуста.

– Имам право да верујем да ћемо успети са њеном реализавијом јер сам на Новом Београду то већ имао. Овога лета омогућићемо Београђанима да са овом картицом имају бесплатан улазак на све отворене базене. Када београдска картица заживи, власник ће моћи да прати преко сајта које све бенефите она омогућава – појаснио је градоначелник.

Када је реч о пресељењу Зоо врта Шапић је рекао да је његов утисак да око 70 одсто грађана подржава ову idеју из много разлога, како због хуманијих услова за животиња тако и да Калемегдан напокон буде у ситуацији да се нађе на листи зашптите УНЕСКО-а.

– Док сам ја градоначелник на Калемегнадну се наравно ништа неће градити на месту где је сада Зоо врт и у то можете да будете сигурни – рекао је Шапић.