Шапић: Хуманитарна фондација коју сам основао је моје животно дело, јер живот једног детета нема цену

Наредне године биће десет година откако постоји Хуманитарна фондација „Буди хуман – Александар Шапић”, кроз коју је прошло више од 2.000 људи, највише деце, а прикупљено је близу 100 милиона евра, новца грађана Србије. Зато фондацију сматрам својим животним делом, без обзира на спортску каријеру и све друге успехе, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић за ТВ Хепи.

Тринаестогодишња Круна Митровић, једна од првих која је оздравила захваљујући фондацији, израсла је у лепу девојку која се данас бори за своје место под сунцем. Не знам да ли је могло да ми буде веће задовољство, потврда и смисао постојања ове фондације, рекао је њен оснивач.

Он је подсетио да је 2014. године кренуо у промоцију фондације тако што је учествовао у хуманитарном шоу-програму „Плес са звездама”, а из жеље да покаже да је, када имате јак мотив, могуће да се на тај начин нешто уради.

– Мој мотив је тада био трагично завршена акција сакупљања средстава за девојчицу Тијану, која нажалост није успела да оздрави. Те године сам добио свог првог сина и био сам посебно осетљив, тако да сам пожелео сам да направим нешто што ће бити доступно свима и путем чега ће моћи да се помогне људима. Нисам очекивао да ће то достићи данашњи ниво и зато фондацију сматрам својим животним делом без обзира на спортску каријеру и друге успехе. Тада сам желео две ствари да урадим, да бих показао колико нема ништа важније од људског живота. Прва је учешће у хуманитарном шоу-програму, што је за мене било екстремно напорно, а друга да све своје медаље које сам освојио продам у хуманитарне сврхе, што је био почетни капитал. На тај начин сакупили смо преко 250.000 евра поред новца који смо дали и ми и неки наши пријатељи. Тиме сам хтео да покажем да у животу нема ништа вредније од људског живота. Ја имам два сина и то је највредније у мом животу, а поред тога су то биле моје медаље – рекао је Шапић.

Он је рекао да је тај мотив успео да издржи све нападе и недаће, као и све што је то са собом носило, те да данас то буде сигурно највећа фондација у свету пропорционално броју становника.

– Она је најкредибилнија и највише људи јој верује не доводећи у питање њен рад, без обзира на то шта мислили о мени. Зато сам последњих неколико година, од момента када је она већ добила formу која је неопходна, потпуно себе склонио баш због тога да не бих давао простор злонамерним људима. Круна је најбољи пример како је немогуће могуће. Захваљујући фондацији и свим људима добре воље који су јој веровали, петнаесторо деце која болују од спиналне мишићне дистрофије је спасено – истакао је Шапић.

Према његовим речима, ова фондација је превазишла и њега и српско друштво, она је већа од било чега.

– Србија је у последњих десет година повећала своја давања за ретке болести, чини ми се десетоструко. Вероватно је и моја фондација, као и друге, помогла, јер у нашу фондацију су долазила и деца из Данске. Зато је ова фондација моје животно дело и дело свих нас, јер постоји механизам да се великом броју људи помогне уз малу донацију. Тамо ради пет жена које сваки дан преживљавају разноразне животне приче заједно са родитељима те деце. Ја за то нисам имао снаге, али сам зато уложио сву своју енергију, ауторитет и све што сам радио у животу и успели смо, јер живот једног детета, једне особе, нема цену – рекао је Шапић.