Шапић и Никодијевић свечано уручили лауреатима Награду града Београда

Градоначелник Београда Александар Шапић и председник Скупштине града Никола Никодијевић уручили су данас лауреатима на свечаности у Старом двору „Награду града Београда – Деспот Стефан Лазаревић” за 2022. годину. Награда града Београда додељује се у оквиру манифестације „Дани Београда” заслужним појединцима који су својим радом и делима у претходној години изузетно унапредили културни, научни, привредни и спортски живот у нашем граду.

Градоначелник Шапић пожелео је лауреатима пуно среће у раду и захвалио им на свему што су учинили за свој град.

– Као први међу једнакима, могу да обећам да ћемо се заиста трудити да и убудуће негујемо здраве, нормалне и исправне вредности иако нас време у коме живимо стално ставља пред различите изазове, терајући нас да у тим напорима истрајемо. Надам се да ћемо и следеће године моћи овде да се скупимо и захвалимо онима који су били најбољи међу најбољима – истакао је градоначелник Београда.

Награда за књижевност и преводно стваралаштво за 2022. годину додељена је Горану Петровићу, за позоришно стваралаштво Милану Марићу, за филмско и радио-телевизијско стваралаштво Ненаду Павловићу, а за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Александру Денићу. Лауреат у области музике и музичко-сценског стваралаштва је Ирена Драговић, у области друштвених и хуманистичких наука академик проф. др Драган Симеуновић, а у области природних и техничких наука лауреати су др Катарина Гашић, др Невена Златковић и др Немања Кузмановић.

За изузетно дело које представља допринос развоју медицине у 2022. години, награда је припала проф. др Радоју Чоловићу, а за рад или резултате изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине проф. др Лазару Давidовићу. Награда града Београда за пољопривреду додељена је породичном пољопривредном газдинству Марка Николића из Велике Иванче, општина Младеновац. Награда за новинарство за 2022. годину припала је Сањи Анђелковић са Студија Б, а за образовање академику, проф. др Драгану Симеуновићу.

Награда за спорт за 2022. годину додељена је Дамиру Микецу, а за заштиту животне средине Живојину Петровићу. „Награда града Београда – Деспот Стефан Лазаревић” за херојско дело за 2022. годину припала је Марку Драгићевићу, а за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју Београда проф. др Урошу Дојчиновићу. Специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за Град Београд за 2022. годину додељено је кустоском тиму Музеја савремене уметности у Београду – Мирославу Карићу, Александри Мирчић и Жаклини Ратковић.

Награда града Београда за стваралаштво младих у области уметности за 2022. годину додељена је Олги Јанковић и Дамјану Јовичину.

Награда града Београда „Светислав Стојановић” за 2022. годину додељена је Данилу Дакићу, као појединцу, и Ватрогасно-спасилачком батаљону „Вождовац” у категорији награде за ватрогасну јединицу.

Овој свечаности присуствовали су представници Града Београда и истакнути представници јавног и културног живота Београда и Србије.