Шапић: Имаћемо једну од најбољих аутобуских станица у Европи која ће омогућити да извучемо 5.000 аутобуса из центра града

-Простор за нову аутобуску станицу пет година је стајао нетакнут. Био сам први који је често и не тако лепо причао управо о БАС-у и покушавао да заштитим Град Београд колико год је то могуће. Овога пута, морам да их похвалим и да кажем да није њихова кривица, зашто није у јануару пребачен саобраћај овде, већ је главни разлог нашег кашњења Градска грађевинска дирекција због ове интерне саобраћајнице која се сада ради, а није небитна ни чињеница да немамо Градску управу од новембра прошле године, и нико није могао да претпостави да ћемо скоро и у јуну, бити и даље без Градске управе, са Привременим органом, привременим финансирањем, привременим пројектима и свим процедурама које су због тога додатно компликованије. То је разлог зашто нисмо успели до сада да пребацимо аутобуску станицу на Нови Београд. Волео бих да за сваку ствар која се до сад промашивала за коју годину, да ја промашим за који месец. Сад већ можемо да очекујемо да ће на јесен све бити потпуно спремно, рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда, приликом обиласка радова на новој аутобуској станици у Новом Београду.
Напоменуо је и да, када се заврши објекат од 27.000 квадрата, то неће бити само станична зграда, већ ће имати и комерцијалног садржаја.
– Оног момента када објекат буде завршен, ту ће бити централна станична зграда, а ово што је сада станична зграда, idеја је да буде само за приградски саобраћај и да направимо и ту једну врсту квалитативног искорака. Да возила која саобраћају и која опслужују само Београђане или грађане које користе приградски саобраћај могу да имају своју посебну станичну зграду. Очекујемо у следећих пар месеци да крене изградња те зграде, онда је неки рок 2-3 године. Осим тога, гради се и велики паркинг и када се заврши, ово ће бити једна од најфункционалних и најбољих аутобуских станица у читавој Европи – истакао је Шапић.
Поред тога, навео је Шапић, преко пута ће да буде изграђена и станична зграда за железнички саобраћај, и овај овде део постаће чвориште не само београдског саобраћаја, већ и саобраћаја читаве Србије. Такође, најавио је и изградњу испоставе за главну аутобуску станицу, односно изградњу аутобуске станице „Југ” код Аутокоманде.
– Коначно смо нашли решење, за једну испоставу или аутобуску станицу „Југ” како смо је назвали. Локација за њу је иза Аутокоманде, када се крене ауто-путем ка Нишу. Чим пређете петљу Аутокоманда, са десне стране, увелико радове изводе Градска грађевинска дирекција и Паркинг сервис. Идеја нам је да у следећих пар месеци, чим то буде готово, ту пребацимо један добар део возила који ће ићи на југ и људи неће морати да прелазе реку и улазе у гужву – казао је.
Нагласио је да су ово ствари које суштински мењају саобраћајну слику Београда, јер ће нова аутобуска станица извући око 5.000 аутобуса који свакодневно пролазе кроз центар града.
– Врло смо близу да то постане реалност и изузетно сам поносан и захвалан што сам у прилици да будем део свега овога у моменту када се Београд заиста мења по питању аутобуског саобраћаја, на шта се чекало деценијама – закључио је Шапић.
17. мај 2024. године