Шапић: Име „Београдске арене” неће више бити на продају

Гостујући данас на ТВ Хепи, градоначелник Београда Александар Шапић најавио је да ће предложити промену статуса и имена „Београдске арене”.

– Постоје симболи овог града који не могу да се продају никоме. Ми имамо и примере из окружења, попут „Арене Загреб”, док се наша „Београдска арена” до сада звала и „Комбанк” и „Штарк”. Нисам приметио да се „Арена Загреб” звала по спонзору, рецимо „Књаз Милош Арена”, па што би се онда наша звала по било коме. Мој предлог ће бити да „Арена” пређе из ДОО у јавно предузеће Града Београда и да, уз дужно поштовање свим привредницима и њиховој жељи да плате да се по њиховим фирма зове наша „Арена”, вратимо и заувек доделимо спортском објекту на Новом Београду име „Београдска арена”, које је и имала у моменту када је отворена. Постоје ствари које не могу да буду на тржишту и колико год да је неко спреман да плати, нема продавања. Важно је да водимо рачуна о нашим симболима баш као и о нашој историји – истакао је Шапић.

Он је нагласио да је управо због тога започела обнова Споменика браниоцима Београда на Дунавском кеју.

– Очекујем да ћемо до почетка децембра имати прави спомен-парк какав Београд заслужује. Подсетићу, имали смо тамо и неколико тениских терена који су угрозили тај споменик, па смо их уклонили како би тај спомен-парк могао да се коначно доврши. Пре две недеље обновили смо и Краљеву чесму по угледу на некадашњи изглед из трidесетих година прошлог века, а то је такође место страдања где је комунистички режим извршавао стрељања после рата. Морамо се сећати тих догађаја и водити рачуна о својој историји и традицији. Као градоначелник, све ћу урадити да више него икада водимо рачуна о својим симболима, историји и наслеђу – рекао је градоначелник.

Када је реч о унапређењу јавног превоза, Шапић је најавио у првом таласу поставку више од 1.000 инformативних табли које ће се налазити на стајалиштима.

– То је једна револуција у нашем превозу. Такве табле има само неколико највећих градова Европе, али овакву таблу коју ће имати Београд нисам сигуран да било ко има. Током новембра очекујем поставку свих 1.000 табли широм престонице преко којих ће грађани моћи да се, пре свега, инformишу о путањи аутобуса, времену доласка, броју станица и удаљености возила од те станице, као и о времену, температури ваздуха, итд. Имаћемо праву инformативну таблу која ће бити на понос свих Београђана. Такође, корисници ће и даље имати на располагању апликацију преко које могу да добију обавештења о линијама јавног превоза – истакао је градоначелник.

Он је подсетио да београдска саобраћајна инфраструктура више не може да издржи број возила и да је због тога потребна изградња метроа као примарни вid превоза грађана.

Ова градска управа је у протеклих годину дана донела многобројне социјалне мере захваљујући којима је апсолутни „број 1” у последњих педесет година, рекао је Шапић.

– Што се тиче социјалних мера, субвенција и помоћи просечној београдској породици у свакодневном животу, учинили смо више него било која управа у последњих педесет година, почевши од укidања плаћања за личне пратиоце и геронтодомаћице, преко укidања листе чекања за личног пратиоца за децу са сметњама у развоју, бесплатних ваучера за сву децу у вредности од шест хиљада динара, смањења цена карата јавног превоза, увођења бесплатних уџбеника за основце и средњошколце, бесплатног превоза за њих и ноћни превоз за све, бесплатних вртића, бесплатног уласка на базене током лета до бесплатних часова енглеског језика за предшколце, а тренутно чекамо да се заврши јавна набавка и за бесплатне пречишћиваче ваздуха за све вртиће и основне школе. Уз то, подигли смо основице и плате васпитачицама и техничком особљу, али и солidарну помоћ за запослене у Градској управи. Ту социјалну политику, на којој сам инсистирао као председник општине Нови Београд, желим да пренесем на град Београд и мислим да сам то показао у претходном периоду – истакао је Шапић.