Шапић: Информативне табле на стајалиштима историјски догађај за јавни превоз и будући „трејд марк” Београда

Постављање информативних табли на стајалиштима у Београду представља историјски догађај и својеврсну револуцију за јавни превоз у главном граду, рекао је данас председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић. Приликом обиласка једне од инфо-табли, он је изразио велико задовољство што је ово реализовано, јер представља можда и најкомплекснији део читавог пројекта увођења реда и иновација у јавном превозу.

– Реч је о новом концепту локалне самоуправе у вези са јавним превозом, који не може да се види тек тако, чак ни у најразвијенијим градовима Европе. Табле нуде информације о томе за колико минута долази возило за сваку линију која туда пролази, колико станица је возило удаљено, која је рута, као и информације о времену, температури, локацији. Табле су апсолутно у складу са дизајном аутобуске станице. То је нешто што је до сада било незамисливо – прецизирао је Шапић.

Ове табле, оценио је Шапић, засигурно ће бити нешто по чему ће се Београд препознавати, његов „трејд марк”.

Осим овога, у следеће две године, најавио је Александар Шапић, сва стајалишта добиће надстрешнице, како у централним тако и у приградским општинама.

– Хоћу да и онај који је шездесет километара удаљен од центра града, у Лазаревцу, на Космају, у удаљеним селима Палилуле и Гроцкој, дакле, било где, има станицу са надстрешницом, ђубријером с посебним поклопцима, информативном таблом. То ће бити следећи пројекат који ћемо реализовати до краја. Очекујемо да се сваки Београђанин, без обзира на то у ком делу града живео, осећа једнако важно, да када чека свој превоз не кисне, а не да само у центру града људи могу да седну на клупу и чекају превоз онако како доликује. Са овом таблом се превоз више неће чекати, већ „ишчекивати”, јер ће грађани имати тачан увид у то где се возило налази, што је до сада могло путем апликације на телефону иако добар део људи не зна или не жели да користи апликацију – казао је Шапић.

Он је нагласио да су овакве табле до сада биле специфичне за аеродроме и велике аутобуске и железничке станице, те да очекује да ће у року од две године инфо-табле бити постављене на свим стајалиштима у престоници.

– У првом таласу покривено  је око хиљаду стајалишта, а ускоро настављамо, као што сам рекао, и на сва стајалишта која постоје да их постављамо, како у централним тако и у најудаљенијим насељима у приградским општинама – истакао је Шапић.

Како је нагласио, овај систем ће увести додатан притисак и контролу како возила у оквиру ГСП-а тако и свих приватника.

– Сада ћемо да знамо где се налази возило било ког превозника и то на целој територији града и ако га нема, то значи да је откачио ГПС сигнал и онда ће он бити санкционисан. Неће више моћи да се провуку. До сада их је пратио само наш диспечерски центар, а од овог тренутка их прати и контролише цео град и сви Београђани, тако да мислим да је то можда и највећа предност читавог овог система – рекао је председник Привременог органа.

Према његовим речима, наш град ће путем ових табли бити не само услужнији већ и лепши, и неће више постојати ниједно стајалиште у граду без њих, јер сви грађани престонице то заслужују да имају.