Шапић иницирао регионалну ученичку размену: Желимо да наши основци упознају своје вршњаке и културу региона.

Испред зграде општине Нови Београд данас је у размену са градовима и школама у региону отпутовало око 50 новобеградских основаца. У Загребу, Скопљу и Бањалуци ђаци из три новобеоградске школе боравиће недељу дана, а узвратна посета ученика из ових градова очекује се на пролеће. Размену ученика организовала је општина Нови Београд, а у плану је да се сарадња прошири и на друге градове и земље.

-Ово је први пут да организујемо овакву размену, а очекујем да ће убудуће бити још градова из региона који ће се прикључити. Надам се да ће се деца ових неколико дана лепо дружити са својим вршњацима, и да ће боље упознати културу наших суседних земаља. Верујем да је већини први пут да idе у ове градове. Мислим да овакве ствари треба неговати и да ће се од следеће године и Град Београд укључити и подићи ово на још виши ниво. Овде су најбољи новобеоградски ђаци, а на пролеће ће они дочекати своје другове из ових градова – рекао је Александар Шапић, председник општине Нови Београд, који је присуствовао поласку ђака.

У пратњи родитеља и наставника ђаци су са нестрпљењем чекали на полазак, узбуђени што ће први пут посетити неки од ових градова, и упознати неке нове другове. У сваком од градова, у сарадњи са школама и градским властима, за њих је припремљен и посебан програм, тако да ће поред дружења ићи на излете, у позориште и спортске догађаје. У размени учествују ђаци седмих разреда из основних школа „Лаза Костић“, „Драган Лукић“ и „ Ратко Митровић“.