Шапић: Интеграција Рома у нормалан живот је немогућа уколико они то сами не желе

Решење проблема нелегалних ромских насеља је пре свега да покушамо да те људе интегришемо у друштво како би живели један нормалан живот и на тај начин повећали и њихову, али и безбедност суграђана који живе у њиховој близини. То је немогуће уколико они сами то не желе, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Он је у изјави за РТС изнео податак да у Београду, према последњој евidенцији која је недавно рађена, постоји 165 нелегалних и нехигијенских ромских насеља у којима живи близу 30 хиљада људи.

– Реч је пре свега о небезбедним насељима за живот њихових становника и то како за њих тако и за људе у чијем се окружењу налазе. Ово је велики проблем. Било је ранијих година покушаја да се ромским породицама обезбеде станови, али они се не задржавају дуго у њима. Почупају столарију и санитарије, продају све што може да се прода, праве проблеме својим комшијама и на крају се поново враћају у своја нехигијенска насеља – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да је једино и право решење да урадимо све да те људе колико је то могуће интегришемо у друштво како би живели један нормалан живот.

–То је тешко јер они сами то одбијају и на тај начин угрожавају и свој и живот својих комшија и суграђана. Реч је о великом броју насеља у којима се не поштују никаква правила. Није лако решити овај проблем, али то не значи да треба да одустанемо. Покушаћемо да их попишемо, али и то је проблем јер највећи део њих нема пребивалиште у Београду, а желе да буду близу центра града јер скупљају секундарне сировине, просе поред семафора, краду, узнемиравају грађане. То сви Београђани знају и не можемо да се правимо да се то не дешава, јер таква ромска насеља и такав њихов начин живота не угрожава само њих, него и све Београђане. Ја сам градоначелник свих наших суграђана и морам да водим рачуна и о онима који су оваквим њиховим начином живота угрожени. И водићу. Знам да је ово непопуларно рећи, и да се деценијама бежи од те теме, јер одмах вам скоче на главу све могуће „организације за људска права” и невладине организације, али ево рекао сам, јер сви знамо да сам рекао истину – истакао је први човек престонице.

Према његовим речима Град Београд не може сам да реши ово питање, јер је то национални проблем који је нарочито изражен у великим урбаним срединама као што је Београд.

– Роми неће да живе у малим срединама јер је посао којим се они баве као што је сакупљање секундарног отпада, најбоље развијен у великим градовима. Град ће покушати да им помогне, али и они треба да покажу да су спремни да ту помоћ прихвате. Да су спремни да своју децу другачије васпитавају, да их шаљу у школу, воде рачуна о њиховом образовању, здрављу и безбедности, а не да их са 4-5 година шаљу на улицу и на семафоре где ће да просе и краду – поручио је градоначелник Шапић.

Он је рекао да је једно од могућих решења то да покушамо, као Град, да објаснимо Ромима да морају да промене начин свог живота.

– Град ће пронаћи просторе на којима ће они моћи тај свој отпад који сакупљају да одвозе. Они морају да донесу одлуку да ли желе да живе по стандардима цивилизованог света или желе да живе у условима нехигијенских насеља где је велика фреквенција саобраћаја и где лако може да дође до тога да неко погине. Лако решење за овај проблем за сада не постоји, а како ћемо га решавати у будућности, показаће време – закључио је први човек српске престонице.