Шапић: Изаћи ћемо пред грађане са јасним програмом за Београд

„Учинићу све да у току кампање, у наредних шест недеља, изађем са што бољим и јаснијим програмом за Београд, да све добре ствари које су урађене у протеклом периоду наставимо, да завршимо све капиталне пројекте који су започети, да кренемо са реализацијом нових, али исто тако да не заборавимо и на оне ствари које чине свакодневни живот грађана”, поручио је данас Александар Шапић, потпредседник Српске напредне странке и председник градске општине Нови Београд.
Он је, гостујући у емисији „Тачно тако“ на „ТВ Танјуг“ истакао да једна од првих ствари на којој ће радити, јесте побољшање комуникације са грађанима.
–  Морамо да побољшамо комуникацију са грађанима, мислим да није била најбоља претходних година. Морате људима да омогућите да како на изборима, тако и у току мандата утичу на разне ствари. Мислим да сам ја на Новом Београду то успео да урадим и покушаћу све оно што је било добро да применим и на ниво града. Увешћемо један број телефона који ће бити једини излазни канал са грађанима, а ми ћемо унутар градског система бити дужни да комуницирамо међу собом. Поред тога што ћемо грађанима олакшати комуникацију, на тај начин подићи ћемо и квалитет услуге од стране градске управе, а и имаћемо бољи увid у то шта се дешава унутар нашег система – рекао је Шапић.
Упитан за мишљење о противкандidатима, Шапић је рекао да током кампање не жели превише да се бави њима, већ програмом и стварима које може да понуди Београђанима.
– Ја готово никада нисам говорио о било ком политичком противнику на неки недостојан и увредљив начин, без обзра на оно како се он понаша према мени или какво приватно мишљење о њему имам. Али ја се у кампањи нећу превише бавити мојим противкандidатима. Има пуно ствари које ће грађане да занимају, наш план и програм, ствари које ћемо да урадимо. Постоји неколико капиталних пројеката које смо започели и морамо да их завршимо, један од највећих је свакако градња метроа и све ћу учинити да до краја мандата дођемо до пола када је у питању изградња, а да на крају мандата назиремо како ће метро да нам изгледа. Ту је и завршетак обилазнице око Београда, изградња два моста, пробијање тунела од Економског факултета до Булевара деспота Стефана, завршетак великих булевара. Има пуно инфраструктурних ствари које Београд чека и све ћемо да их завршимо, као и да започнемо изградњу нових. Почиње да се гради линијски парк, прављење пешачко-бициклистичког моста са Новог Београда на Аду циганлију, сређивање савског приобаља – рекао је он.
Нагласио је да ће инсистирати на решавању питања безбедности деце, увођење примарне здравствене заштите, стандардизацији паркова, решавању проблема паса луталица и многих других, условно речено, мање важних пројеката.
–  Ми смо то на Новом Београду урадили мониторинг центар, све школе и дворишта су покривене камерама, а сада ћемо предложити промену закона која ће нам омогућити да направимо безбедне зоне, у којима ће важити посебни закони када је у питању угрожавање безбедности деце, а казне бити петоструко веће. То ће да буду паркови, школска игралишта, вртићи – рекао је Шапић и додао:
– Треба да порадимо на бициклистичким стазама, зеленим површинама, да стандардизујемо паркове. Готово сваки парк на Новом Београду има „пет зону“, дечије игралиште, теретану на отвореном. Зашто то не би био стандард у сваком делу града? Мислим да је важно да у сваком парку имамо „пет зону“, да људи који имају кућне љубимце могу да имају чист и сређен део парка у коме могу да их изводе, а да сви други који дођу, а можда имају страх, буду потпуно одвојени. То постоји у неким парковима, али зашто не би постојали у сваком парку у Београду – упитао је Шапић.
Навео је да је решавање проблема паса луталица изузетно важно.
– Треба да направимо довољно азила, колико год да је неопходно, да псе померимо са улице, стерилишемо их и сместимо у нормалне услове у којима ће живети. Али морамо и да почнемо са променом закона који постоји, а подразумева да ви данас не можете да имате кућног љубимца а да није стерилисан, као и да не можете да га парите уколико немате регистровану одгајивачницу. На тај начин проблем решавамо дугорочно – закључио је Шапић.