Шапић: Изборни закон је лош и он треба да се промени, да се гласа за директан избор људи

Председник Српског патриотског савеза Александар Шапић гостујући у емисији “Политбиро” на Радио-телевизији Војводине говорио је о изборном закону, о томе да је он лош и да би требало да буде промењен.

-Суштина је управо у промени закона, и јако ми је занимљиво да о томе нико у Србији не говори. Ја о томе говорим већ неколико година. Уколико желимо да се у политику укључе људи који се раније њом нису бавили, или који нису део страначких структура, људи који желе да допринесу, пре свега, свом крају, свом граду, својој средини, ми морамо да променимо изборни закон. Изборни закон је лош и једини је код нас такав у региону. Ми немамо директан избор људи. Није спорно да ви будете део странке, али ви морате да изађете на изборе својим именом и презименом. Тако ћемо увући људе који су независни и од кредибилитета, тако ћемо увући у политику људе који су спремни да стану иза онога што говоре- рекао је Шапић.

Он сматра да док не порменимо изборни закон, док се буде гласало за пар људи или две три странке, дотле ће у Србији бити ситуација да се људи згражавају политике.

-Ми не треба да се згражавамо политике, треба да се згражавамо људи који су нас разочарали. Данас имамо закон који, тачно је, није га донела Српска напредна странка, тачно је да је донет пре 10 и више година, то јест промењен је 2007. године, али то не аболира Српску напредну странку да га промени. Да каже ово није добро, ево променићемо. Они га не мењају, а не вidим ни да се опозиција, кад кажем опозиција ту заиста мислим на све оне који нису актуелна власт на неким нивоима, да се залажу за промену закона – истиче он.

Лidер СПАС-а апелује да се изборни закон промени јер ће у том случају политичари на изборе излазити својим именом и презименом и неће моћи да се “крију” иза великих страначких организација.

-Кад не буду могли да се сакрију иза Вучића, Дачића, Тадића, Ђиласа, било кога, кад не буду могли да се сакрију иза странке, онда ће и политичка ситуација у Србији бити другачија јер ћемо у политику увући људе који ће рећи шта су спремни да ураде, а својим именом и презименом ће бранити своје ставове. Поготову на локалу ми морамо имати две листе, једну за непосредан избор градоначелника, другу за парламент. Тада бисмо знали ко иза чега стоји и ко заступа коју политику – објаснио је Шапић.

Извор: Радио-телевизија Војводине

25. јануар 2019. године