Шапић: Изградњом нових гаража решавамо проблем паркирања у граду

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је данас радове на изградњи јавне подземне гараже испод платоа хале „Пинки”, која ће се простирати на више од пет хиљада квадратних метара и имаће 150 паркинг-места.

Шапић је том приликом нагласио да би требало да до краја ове календарске године плато буде коначно уређен, а да паралелно испод њега буде једна заиста функционална гаража која је неопходна за овај део града.

– Паркирање постаје један од најозбиљнијих проблема у свим локалним самоуправама, као и европским и светским метрополама. Град Београд није пуно радио на томе у последњих неколико деценија и сада смо дошли у ситуацију када заиста имамо озбиљан проблем паркирања, јер чак ни инфраструктура сама по себи не даје много простора, а изградња нових изискује затварање великог простора и заустављање јавног саобраћаја. Све то не значи да не треба да се ухватимо укоштац с овим проблемом – рекао је Шапић.

Градоначелник је најавио да ће, практично завршетком ове гараже, почети градња гараже у Скерлићевој улици са 368 паркинг-места.

– У наредних седам дана започеће и радови на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици коју радимо са нашим кинеским партнерима. Капацитет ове гараже је 284 паркинг-места. У припремној фази је и гаража у Улици Соње Маринковић у Земуну, са око 300 места – најавио је први човек Београда.

Градоначелник је рекао да се тренутно ради на прибављању нових локација за будуће гараже, којих ће бити више од десет, те да се с представницима Владе Србије разговара о моделу финансирања. Изразио је очекивање да ће за неколико месеци Град моћи да изађе са конкретним планом, како би се стратешки и дугорочно решило питање недостајућих места за паркирање.

Шапић је подсетио и да је Скупштина Града Београда прошле године донела важну одлуку која се тиче изградње и функционисања приватних гаража. Пре те одлуке било је нужно да се склопи уговор са „Паркинг сервисом”, јер је паркирање било третирано као комунална делатност, а цене су такође биле дефинисане градским одлукама. Након ове одлуке, приватницима је дозвољено не само да направе гаражу и паркинг-простор већ и да могу паркирање да наплаћују по тржишним ценама, навео је градоначелник.

– Паркирање смо, дакле, из комуналне пребацили у комерцијалну делатност. Због тога позивам људе да размисле о улагању у ову област, јер ће потражња бити све већа. Верујем да ће то бити добро и за оне који инвестирају и за Град Београд, који ће добити додатан број паркинг-места – истакао је градоначелник Шапић.