Шапић: Изградњом тунела и моста саобраћајно спајамо два најудаљенија дела града

Градоначелник Александар Шапић потписао је данас у Старом двору Меморандум о разумевању за пројекат градње тунелске везе од Карађорђеве улице до Дунавске падине, са приступним саобраћајницама, парковским површинама и инфраструктуром. Поред градоначелника, свој потпис на овај стратешки важан документ ставили су министар финансија Синиша Мали, в. д. директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Милан Вранић и овлашћени представник компаније „Поwер Цхина Интернатионал Гроуп Лимитед” Јанг Бо, а догађају је присуствовала и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Обраћајући се присутнима, градоначелник Шапић је истакао да се потписивањем овог документа креће у реализацију једног великог пројекта који ће потпуно изменити саобраћајну слику града.

– Изузетно сам срећан што смо пројекте тунела и изградње новог Савског моста ујединили у један. Зато смо се и одлучили да не кренемо у изградњу моста, јер мислимо да мост не може да има своју потпуну улогу док не буде био завршен тунел. Завршетком велике саобраћајнице на Новом Београду, изградњом моста и тунела, спајамо саобраћајем два најудаљенија дела града, због чега смо овај пројекат и назвали „мали метро”. На тај начин ће се практично од центра Новог Београда па до Сланачког пута стизати за само неколико минута, без икаквог заустављања. Ово ће бити један од пројеката који ће највише да промени саобраћајну слику града – рекао је Шапић.

Градоначелник је додао да би требало да се реализацијом овог пројекта смањи загађење за око 13 процената.

– Надамо се да ће на пролеће, односно лето, пројекат тунела стићи пројекат моста и да ћемо у току следеће календарске године моћи да покренемо радове. Тог момента почиње један од највећих саобраћајних пројеката у Београду који ће суштински променити саобраћајни центар града. Све то ће бити у време пуштања у рад прве линије метроа. Уз обилазницу око Београда, свесни смо чињенице да Београд након завршетка овог пројекат неће више бити саобраћајно исти град – закључио је градоначелник.