Шапић: Ја свакако одустао не бих, али сада очекујем већу подршку медија у решавању питања приобаља

Волео бих да није дошло до потонућа сплава током новогодишње вечери, али сам са друге стране изузетно срећан што није било трагичних последица и желео бих да овај догађај буде разлог за далеко већу подршку јавног мњења за оно што сам почео да радим пре неколико месеци и о чему говорим последњих годину дана, а то је увођења у ред читавог београдског приобаља, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић за ТВ Прву и ТВ Пинк.

Он се осврнуо на протесте власника сплавова подсетивши да они не плаћају закуп, немају потребне документе, не испуњавају основне безбедносне услове а деценијама су користили приобаље ван свих стандарда, угрожавајући при том и себе и друге.

– Ми смо у октобру на седници градског парламента донели одлуку о уређењу приобаља, где ће се тачно знати како сплав треба да изгледа, које габарите треба да има и које услове треба да испуњава. Подсетићу притом да садашњи сплавови имају дозволу водних предузећа и органа за одређени број људи али се то односи на објекте који плутају и плове а не на оне који стоје привезани за обалу и чији је статус заправо нерегулисан. Ми смо зато почели од Савског шеталишта и са сто локација дошли до 28 који ће морати да испуњавају не само безбедносне, који јесу најважнији, већ и естетске и комуналне услове. Зато коначно очекујемо и већу подршку медија за оно што желимо да урадимо и то питање коначно регулишемо, легитимизујемо те објекте и обезбедимо им све потребне услове за функционисање. Што се мене тиче ја свакако стати нећу, али да ли би ми било далеко лакше и да ли бих успео да далеко брже неке ствари имплементирам уз већу подршку медија, то свакако би, и да ли би на крају од свега тога највећу корист имали Београђани, то је свима јасно – рекао је Шапић, најавивши наставак планова за преостали део Саве и део Дунава ка Земуну, али и нагласивши да то није питање које треба политизовати.

Градоначелник је указао да ће ове године бити реконструисано више од сто улица и булевара.

– Мислим да смо за протекла три месеца показали да улице могу да буду реконструисане брзо и квалитетно. Увели смо рад и ноћу и викендима како би што више избегли стварање гужви али мора се рећи је Београду неопходно да се многе улице освеже – рекао је Шапић, најавивши да ће се започети и са имплементацијом интерактивних огласних табли у сваком улазу зграде, како би грађани на време били инformисани о свему што се у планира од радова у њиховом крају.

Говорећи о новом савском мосту, Шапић је рекао да би, по плановима републичких институција, његова градња требала да почне следеће године.

–Надам се да ће се током тих радова почети и са радовима на бушењу тунела поред Економског факултета који треба да изађе у Булевар деспота Стефана. Ми ћемо паралелно на новобеоградској страни почети са продужавањем Булевара Зорана Ђинђића до Владимира Поповића са великим кружним током и тиме би цео тај пројекат био највећи у последњих 30 година – рекао је градоначелник.

Градски буџет, како је рекао, може да издржи бесплатне вртиће, бесплатне уџбенике за основце и средњошколце као и ваучере од по 6.000 динара који су подељени деци Београда захваљујући пре свега рационализацији трошкова.

–  Ми смо из већ постојећих средстава пренаменом, другачијим приоритетима, још крајем прошле године, нашли новац за 45 улица које нису биле у плану да се реконструишу, нашли новац за ваучере, бесплатне уџбенике и вртиће, а нисмо имали нове намете за Београђане нити угрозили ни један аспект функционисања града. За све ове намене потребно је доста новца и зато није било лако донети овакве одлуке. Понављам за све ово што смо планирали обезбеђен је новац у буџету и није потребно да се због тога ради ребаланс – категоричан је први човек престонице.

Он је поменуо и увођење „београдске картице” која би требало, како је рекао, да временом постане највреднији документ који ће грађани имати у свом новчанику.

– Кроз њу ће моћи да остваре све оне погодности које им директно обезбеди Град као што су улазак на базене или неке друге манифестације, али и да захваљујући њој грађани имају широк спектар попуста и бенефита – рекао је градоначелник.

Шапић је подсетио и на успостављање броја 11-0-11, који ће бити јединствен број за инformисање свих Београђана.

Градоначелник је изразио задовољство великом посећеношћу током Новогодишње ноћи, истакавши да је испред Народне скупштине  прошло више од 50.000 људи, колико их је обишло и прославу испред Београда на води.