Шапић: Јавни позив приватним вртићима за субвенције Града које су повећане на 33.000 динара

Град Београд позвао је приватне предшколске установе да доставе пријаве за закључивање уговора како би од 1. децембра за свако дете из буџета Града било исплаћивано сто одсто економске цене. То значи да ће Град Београд од 1. до 5. у месецу приватним предшколским установама уплаћивати 33.000 динара субвенције за свако уписано дете, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

Одлуком Привременог органа, економска цена коју Град издваја за свако дете повећана је са 28.000 на 33.000 динара, а пре тога са 22.000 на 28.000 динара.

– Суштински, у само неколико месеци одлучили смо да са једанаест хиљада динара више субвенционишемо боравак сваког детета у вртићу. Када је реч о приватним вртићима, субвенције од 33.000 динара почињу да се примењују од 1. децембра и наша је процена да ће највећи број приватних вртића, са изузетком пар десетина њих, „упасти” у ту цену. Дакле, највећи број родитеља деце која idу у приватне вртиће и којих је око 23 хиљаде, неће морати ништа да доплаћује. Такође, донели смо и одлуку да се 33.000 динара уплаћује за свако дете ако је оно уписано у вртић и на основу чињенице да се налази на списку тог вртића, а без обзира на број дана које је током месеца провело у вртићу. Вртићима ће се новац уплаћивати директно – истакао је Шапић.

Како је појаснио, једина обавеза приватних предшколских установа је да до 25. у месецу на адресу Секретаријата за образовање и дечју заштиту доставе инformацију да је дете и даље уписано и да је тог месеца ишло у вртић, небитно колико дана.

– Такође смо дали опцију, која је била и раније, да вртић не жели да добија та средства из неких разлога, већ да новац добијају родитељи. Важно је напоменути да они не постају буџетски корисници уколико добијају новац, средства добијају од Града у складу са законом. Дакле, остаће опција да вртић не жели да има сигурно обезбеђена средства на основу деце која су уписана, у том случају само треба да достави списак деце која idу у вртић. Родитељи више не морају унапред да уплаћују новац вртићу. Они вртићи који ни то не буду желели, дакле који не буду желели да достављају спискове деце која idу у вртић, биће на тржишту, а родитељ ће вероватно отићи у неку другу установу која ће им дати једну од ове две опције – истакао је Шапић.

Према његовим речима, од ове јесени па надаље, Град ће настојати да отвара што већи број нових вртића, али очекује се да ће се новим мерама, које је Привремени орган донео јуче, подстаћи отварање приватних вртића.

– Сада приватни вртићи могу да праве озбиљне бизнис-планове који ће им донети стабилност у функционисању. Имаће сигурна средства којима ће моћи да калкулишу трошкове и да објективно добијају новац који можда и неће сав потрошити. Имамо статистику да више од 65 одсто деце месечно не idе у вртић у континуитету. Трошкови хране и неких других ствари за толико могу да буду мањи, неће бити потребе да се отпуштају радници или греје само део просторије – рекао је Шапић.

На овај начин, додао је, подстичу се приватни вртићи да буду део широког градског система, а у циљу подршке онима који се баве изузетно одговорним послом, те у складу са социјалним системом какав желимо у Београду.

Шапић је нагласио да су почели часови бесплатног енглеског језика за све предшколце, укључујући, од данас, и све приватне вртиће. Такође је указао на то да је било покушаја код неких приватних вртића да се та услуга Града Београда наплати. Позвао је и суграђане да пријаве све нерегуларности и најавио драконске казне за злоупотребе, чак и избацивањем таквих установа из градског система подршке.

Александар Шапић обишао је овом приликом радове на изградњи вртића у насељу Браће Јерковић, где постоји потреба управо за овако великим објектом какав се и гради. Како је том приликом прецизирао, вртић ће имати око 1.800 квадрата и моћи ће да прими између 270 и 300 деце. Изградњу вртића у насељу Браће Јерковић финансира Град Београд.

Рок за завршетак радова је јануар 2025. године.