Šapić: Jednom delu opozicije sad ni stranci ne odgovaraju, a oni ih zvali da dođu

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić rekao je danas gostujući na televiziji Euronews Srbija da se nada da će nakon današnjeg nastavka razgovora o izbornim uslovima vlasti i opozicije uz prisustvo evroparlamentaraca, na obostrano zadovoljstvo, doći do nekih konkretnih stvari i konkretnih zaključaka.

-Juče sam bio sa gospodinom Lutovcem u jednoj emisiji i pitao ga zašto ne izađu sa nekim konkretnim stvarima jer mislim da postoji raspoloženje od strane vlasti da se u ovim razgovorima izađe svima u susret. Samo moramo da znamo šta je to čega je bilo do 2018. godine kada su svi izlazili na izbore, a danas toga nema, da bismo mogli na te stvari da utičemo. Verujem da bi i vladajuća većina bila spremna da tu maksimalno izađe u susret. Gospodin Lutovac za 25 minuta nije rekao nijednu konkretnu stvar osim što je koristio opšta mesta i na kraju konstatovao da ni Bilčik ne radi svoj posao kako bi trebalo, a oni su ga zvali da dođe. Bojim se da teško možemo doći do bilo kog napretka ukoliko drugoj strani niko ne odgovara, pa čak ni oni koje su sami zvali da posreduju, a na sve to nemaju jasnu ideju šta tačno žele – rekao je Šapić.

Istakao da je sa strane SNS-a, SPS-a i svih drugim manjih koalicionih partnera postoji izuzetna volja da se dođe do nekih konkretnih dogovora i da svi budu zadovoljni, dodavši da mu je žao što se ovaj dijalog vodi pred predstavnicima evropskog Parlamenta.

-Pre godinu i po dana kada sam i sam učestvovao na tom sastanku nadao sam se da je to poslednji put da stranci zbog toga dolaze. Sramota me je da mi u našoj zemlji, u Beogradu, ne možemo da se dogovorimo oko elementarnih stvari nego moramo da zovemo strance. Stranci su ovde uvek dobrodošli, kao naši partneri i iz mnogih drugih razloga, ali da budu tu da bi posredovali u razgovoru dva predstavnika istog naroda to je po mom mišljenju dosta ponižavajuće. Ispostavlja se da razgovor koji protiče bez prisustva stranaca daje konkretnije rezultate od ovih razgovora u kojima učestvuju evroparlamentarci. I ne mislim da je u tome krivica evroparlamentaraca, već mi se čini da te stranke sa te strane ne znaju tačno šta žele – kazao je on.

Ponovio je da svi sa strane vladajuće većine, pa i on sam, pokušavaju da budu maksimalno kooperativni, da postoji dobro raspoloženje da izađu u susret svima onima koji žele da se takmiče u izbornrom procesu ukoliko kažu šta konkretno treba da se promeni i da će, nažalost, oni koji ne žele da izađu na izbore uvek naći razlog za to, šta god druga strana uradila i ponudila.

-Ukoliko želimo da budemo ozbiljno demokratsko društvo, na unapređenju izbornog procesa i izbronih uslovima treba stalno da radimo, i da o tome konstantno razgovaramo. To nije nešto što treba da se završi nakon ovih izbora – zaključio je Šapić.