Шапић: Једном делу опозиције сад ни странци не одговарају, а они их звали да дођу

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић рекао је данас гостујући на телевизији Еуронеwс Србија да се нада да ће након данашњег наставка разговора о изборним условима власти и опозиције уз присуство европарламентараца, на обострано задовољство, доћи до неких конкретних ствари и конкретних закључака.

-Јуче сам био са господином Лутовцем у једној емисији и питао га зашто не изађу са неким конкретним стварима јер мислим да постоји расположење од стране власти да се у овим разговорима изађе свима у сусрет. Само морамо да знамо шта је то чега је било до 2018. године када су сви излазили на изборе, а данас тога нема, да бисмо могли на те ствари да утичемо. Верујем да би и владајућа већина била спремна да ту максимално изађе у сусрет. Господин Лутовац за 25 минута није рекао ниједну конкретну ствар осим што је користио општа места и на крају констатовао да ни Билчик не ради свој посао како би требало, а они су га звали да дође. Бојим се да тешко можемо доћи до било ког напретка уколико другој страни нико не одговара, па чак ни они које су сами звали да посредују, а на све то немају јасну idеју шта тачно желе – рекао је Шапић.

Истакао да је са стране СНС-а, СПС-а и свих другим мањих коалиционих партнера постоји изузетна воља да се дође до неких конкретних договора и да сви буду задовољни, додавши да му је жао што се овај дијалог води пред представницима европског Парламента.

-Пре годину и по дана када сам и сам учествовао на том састанку надао сам се да је то последњи пут да странци због тога долазе. Срамота ме је да ми у нашој земљи, у Београду, не можемо да се договоримо око елементарних ствари него морамо да зовемо странце. Странци су овде увек добродошли, као наши партнери и из многих других разлога, али да буду ту да би посредовали у разговору два представника истог народа то је по мом мишљењу доста понижавајуће. Испоставља се да разговор који протиче без присуства странаца даје конкретније резултате од ових разговора у којима учествују европарламентарци. И не мислим да је у томе кривица европарламентараца, већ ми се чини да те странке са те стране не знају тачно шта желе – казао је он.

Поновио је да сви са стране владајуће већине, па и он сам, покушавају да буду максимално кооперативни, да постоји добро расположење да изађу у сусрет свима онима који желе да се такмиче у изборнром процесу уколико кажу шта конкретно треба да се промени и да ће, нажалост, они који не желе да изађу на изборе увек наћи разлог за то, шта год друга страна урадила и понудила.

-Уколико желимо да будемо озбиљно демократско друштво, на унапређењу изборног процеса и изброних условима треба стално да радимо, и да о томе константно разговарамо. То није нешто што треба да се заврши након ових избора – закључио је Шапић.