Шапић: Када дамо крв потенцијално некоме спасавамо живот и зато то треба да буде навика свих нас

Никада није довољно давалаца крви и зато треба да подржимо оне који имају ту врсту навике, а коју би требало да поспешимо међу нашим грађанима како би давање крви постало сасвим уобичајена активност, поручио је председник Привременог органа града Београда Александар Шапић на традиционалном новогодишњем пријему за добровољне даваоце крви у Старом двору који је организовао Институт за трансфузију крви Србије.

– Сваки пут када дамо крв значи да смо потенцијално некоме спасили живот. Према подацима које имамо давалаца никада није довољно. Важно је да у оваквим ситуацијама људе подстакнемо да нас буде што више јер и на тај начин бринемо о нашем друштву – рекао је Шапић.

Он је захвалио добитницима плакета, свима који редовно дају крв, као и онима који кроз своје градове, општине и компаније то подстичу.

Присутнима се обратила и вршилац дужности директора Института Весна Мијуцић захвалила је добровољним даваоцима, волонтерима, као и свима онима који су подстакли да се повећа број давалаца.

Према њеним речима, до краја године биће прикупљено око 75.000 јединица крви што је значајно бољи резултат у односу на претходну годину.
Институт за трансфузију крви Србије је највећа трансфузиолошка установа у нашој земљи која сваке године организује свечани пријем за добровољне даваоце крви и сараднике и на тај начин указују поштовање и одају друштвено признање. Институт својим радом негује хуманост, емпатију и солidарност и указује на потребу промовисања давалаштва.

Најхуманији град у 2023. години је Пожаревац, који ову титулу носи близу две деценије, док је Лазаревац општина са највише давалаца.

На данашњој церемонији уручена су и признања Шампион солidарности за Зимску кампању, Шампион солidарности за Летњу кампању, Шампион солidарности за Зимску и Летњу кампању, најхуманија општина, град, компаније, средња школа, најхуманији факултет, као и признања за посебан допринос промоцији добровољног давања крви.