Шапић: „Књига о Милутину” нас тера на дубоко промишљање о жртви наших предака за слободу

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић присуствовао је синоћ јубиларном, 150. извођењу монодраме „Књига о Милутину”, рађене по роману Данка Поповића, у којој је бриљирао глумац Ненад Јездић. Како је након представе Шапић истакао, јубиларно извођење симболично је било на Дан примирја, 11. новембра, када је озваничен крај Првог светског рата.

– Ова представа, у велелепном извођењу господина Јездића, сада већ слободно може да се каже да је култна, а он као да не глуми већ живи овај лик. Када дођу овакви дани, у којима се сећамо наше славне историје, можда би требало да сви ставимо прст на чело због тога какву су жртву наши преци поднели и кроз шта су све морали да прођу да бисмо ми данас живели у слободној земљи. Ово је једна од представа која вас натера на дубоко промишљање о свему. Зато је важно да памтимо велику победу и велику жртву коју је српски народ поднео не само слободу Србије већ и читаве Европе и да промислимо о свему баш због момента у којем се читав свет налази, па и ми као земља и као народ – навео је Шапић.

Шапић је честитао Јездићу и изразио велико поштовање због начина на који он изводи представу.

„Књига о Милутину” постављена је у „Звездара театру”, а режију и адаптацију потписао је Егон Савин. Премијерно је изведена 11. новембра 2021. године, такође на Дан примирја.

„Књига о Милутину” је најчитанији роман послератне српске књижевности, доживела је четрдесет издања и продата је у више од петсто хиљада примерака.