Шапић: Коначно смо заузели јасан став по питању одбране српских националних интереса, Вучић назвао ствари правим именом

-Мислим да недавно обраћање председника Вучића, став који је наша држава заузела и кораци које смо предузели када је у питању доношење Резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама и покушај да се читав наш народ окарактерише као геноцidан, представља прекретницу нашој државној и националној политици, јер смо коначно назвали ствари правим именом и заузели јасан став када је у питању одбрана српских националних интереса. Председник је изашао са мерама које ћемо преузети и таксативно навео какви ће бити потези наше државе. Мислим да је то прави приступ и једини начин на који можемо да се одупремо притисцима са којима су наша држава и наш народ суочени“, истакао је Александар Шапић, председник Привременог органа града Београда, коментаришући потезе које је најавио председник Србије Александар Вучић поводом Резолуције о Сребреници у УН и примању тзв. Косова у Савет Европе.
Шапић је навео да сматра да је Вучићево недавно обраћање једно од најбољих које је председник имао у последње време, те да је веома срећан што је Вучић изашао са таквим ставом, именовао ствари онаквим какве оне заиста јесу и дефинисао какви ће бити потези државе Србије.
-Председник је рекао: „Тако је како је, ми ћемо се прилагодити, борићемо се свим расположивим средствима“. То је прави приступ, да не клонемо духом, да користимо сва средства која имамо на располагању, водећи рачуна да ћемо прво све урадити и исцрпети сва могуће опције пре него дође до примене силе или не дај Боже до било каквог оружаног сукоба или рата, јер кад до рата дође, онда више нема назад – рекао је Шапић.
Шапић је истакао да сматра да као народ треба да се суочимо са изазовима које су испред нас, да повучемо одређене потезе, а уједно да будемо и свесни наше величине и снаге, а нажалост и немогућности да у одређеним ситацијама урадимо све што би смо хтели или желели.
-Оно што можемо, то ћемо и урадити. Именоваћемо ствари онаквим какве јесу, заузећемо став, радити на јединству, сагледавати геополитичку ситуацију и чекати погодан моменат, али и водити рачуна о српском националном интересу, о свом народу, водити рачуна о томе ко су нам заиста пријатељи, разликовати пријатеље, партнере, сараднике – рекао је Шапић.
Упитан да прокоментарише то што је Вук Јеремић понудио помоћ и ставио се на располагање држави Србији и српском народу када су наши национални интереси угрожени, Шапић је истакао да је тај потез за поштовање.
-Ја сам са Вуком Јеремићем имао доста окршаја у прошлости, али његов потез је за похвалу. Мислим да на тај начин треба да реагује сваки прави српски родољуб и патриота. Овакви изазови који су постављени пред наш народ нас, на неки начин и зближавају. Хајде да вidимо шта је оно што нас спаја, шта је оно што је неупитно, а након тога ћемо на лакши начин да решимо и несугласице које имамо. Дошао је моменат у коме морамо да се определимо, да ли смо за Србију или нисмо? А након што будемо одбранили наше националне интересе у веома изазовном времену у коме живимо, онда можемо да говоримо о томе шта је то што по чему се разликујемо – закључио је Шапић.