Шапић: „Краљева чесма” важно место за српски народ и српску државу

Градоначелник Александар Шапић свечано је данас отворио рестаурирану „Краљеву чесму” у обновљеном парку у Лисичјем потоку поводом обележавања годишњице смрти краља Александра И Карађорђевића.

Он је подсетио да је ово, тада запуштено место посетио пре годину дана када је одана пошта невино страдалим жртвама бољшевичко-комунистичког режима, као и да је „Краљева чесма”, која има посебан значај за наш народ, такође била запуштена и заборављена.

– Тада сам рекао да ћу донети две одлуке. Прву политичку, коју многи ескивирају, јер се политичари и даље плаше реликта прошлости и давно постављених комунистичких догми, као и осуде јавности. Друга се тиче финансирања, јер је на мени било да нађем начин да се обезбеди новац за овај спомен-парк и рестаурацију „Краљеве чесме”. Не мање важна била је улога Завода за заштиту споменика културе града Београда чији су стручњаци квалитетно рестаурирали чесму и она данас изгледа баш онако како је изгледала 1936. године, када је и завршена – истакао је градоначелник.

Шапић је додао да морамо да водимо рачуна о нашој историји и најавио да ће се уредити и Спомен-парк браниоцима Београда на шеталишту поред Дунава.

– Где год будем могао, трудићу се да не заборавимо нашу историју. Мислим да је то моја обавеза као градоначелника, а да свако ко буде био на овом месту после мене има обавезу да о томе води рачуна, не правећи разлике међу нама, без обзира на наша политичка опредељења и све друге различитости. Зато је ово место симболички важно за српски народ и српску државу и ми ћемо му данас удахнути нови живот. Ту треба да долазе деца и треба да промовишемо вредности захваљујући којима се штити наше друштво од свих изазова које носи данашње време. Зато сам и покренуо манифестацију „Београдски дани породице”, за коју се надам да ће постати традиционална, да бисмо заштитили нуклеус нашег друштва. Нека нам је свима са срећом овај спомен-парк и обновљена „Краљева чесма” као место где можемо да дођемо и достојанствено се поклонимо страдалима и нека свако од нас уради у својој области колико год може да се наша историја не заборави – нагласио је градоначелник Шапић.