Шапић: Кружни токови убрзаће проток саобраћаја

Кружни токови уместо раскрсница са семафорима градиће се на потезу од Кванташке пијаце до уласка на Пупинов мост, а у циљу убрзања протока саобраћаја и ослобађања „уског грла”, најавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић приликом обиласка батајничког насеља Шангај у општини Земун.

– На читавом том потезу стварају се огромни „чепови” због чега се тренутно раде пројекти за кружне токове. Саобраћајно растерећење тог потеза много ће значити становницима општине Земун и људима који живе на левој обали Дунава, у насељима Овча, Борча и Крњача, али генерално и свим суграђанима. Општина Земун и овај део Новог Београда најбољи су пример на којем можемо да покажемо како кружни токови могу квалитетно да побољшају проток саобраћаја у нашем граду – рекао је Шапић, који очекује да ће током idуће године бити завршени радови.

Он је додао да одавно у Европи постоји такав стандард са кружним токовима.

– То би значајно убрзало саобраћај у том делу Земуна, а посебно би допринело насељу Батајница које се налази на крају тог пута, али и свим пропратним насељима. На овај начин практично бисмо добили неки облик заобилазнице, где би било могуће директно искључење са ауто-пута, што би значило и бољу повезаност са Новим Београдом и Земуном. Деоница од Кванташке пијаце до Пупиновог моста није претерано дугачка, али је изузетно фреквентна јер туда пролази велики број људи, а изградњом кружних токова људима би се на дневном нивоу омогућио знатно квалитетнији живот – рекао је Шапић.

Према његовим речима, други пројекат на којем се ради јесте Батајнички друм, од Пупиновог моста ка ауто-путу, у дужини од око осам километара.

– Планирано је да саобраћајница читавом дужином добије по две траке у оба смера, али и да се раскрснице претворе у кружне токове, јер су анализе показале да је то могуће – рекао је Шапић.

Председник Привременог органа Града Београда обишао је данас и радове на изградњи водоводне мреже у батајничком насељу Шангај. Он је истакао да ће на нову мрежу бити прикључено око 1.800 домаћинстава, као и да ће читав посао бити завршен до краја новембра.

Шапић је подсетио да је у фебруару обишао радове, те да је првобитно било планирано да на мрежу буде прикључено око 1.000 домаћинстава, али је на крају тај број готово удвостручен.

– Планирана је изградња мреже за око 1.000 домаћинстава, да би касније било обухваћено додатних 500 до 600, а сада су процене да ће коначна бројка бити око 1.800 домаћинстава. Када је водоводна мрежа у питању, посао је практично завршен и преостало је још неких стотинак метара, што би требало да буде завршено до краја месеца. Тренутно су у току радови на прикључењу домаћинстава на мрежу. Изузетно је важно да се послови завршавају у разумним роковима и да се радови не „отежу”, јер то нема смисла. Укупна вредност радова на изградњи водоводне мреже је 320 милиона динара – рекао је Шапић.

Он је додао да се тренутно ради на још неколико пројеката који се односе на овај део града, од којих је најважније ново гробље у Батајници, које је у фази завршетка пројектовања.

– То је иницирала Општина Земун, али постоје одређени проблеми са локацијским условима. Ипак, ново гробље у Батајници је неопходно и због тога нећемо одустати, без обзира на административне или друге проблеме. Радови на проширењу гробља у Угриновцима су почели и очекујем да тај посао буде завршен релативно брзо – истакао је Шапић.