Шапић: Купићемо 500 нових аутобуса и по 100 трамваја и тролејбуса

До краја јуна почеће да функционише апликација за мобилне телефоне за нови систем јавног превоза, а то ће практично значити да ће грађани на овај начин плаћати карту и истовремено моћи да добију инformацију где се налази возило које им је потребно, изјавио је градоначелник Александар Шапић за Беоинфо.

– Наплата карата СМС поруком функционише од првог дана, папирне карте тренутно могу да се купе само у пословницама ГСП-а, а до краја лета биће доступне на 80 одсто киоска на јавним стајалиштима у граду – рекао је градоначелник.

Шапић је појаснио да без обзира на то када се месечна карта купи, она важи наредних трidесет дана. Навео је пример, уколико је карта купљена 15. маја важиће до 15. јуна, значи нису везане за календарски месец. То важи за карте купљене путем СМС-а, а за оне купљене преко фирми остаје да важе за актуелни месец за који су купљене.

– На основу апликације, путем ГПС-а, моћи ћемо да добијемо инformацију где се налази возило. Истовремено, овом апликацијом моћи ће да се плати карта и то или путем кредитне картице или СМС-а. Када то будемо имали, моћи ћемо да кажемо да смо употпунили нови систем наплате карата у јавном превозу – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да ће први пут после дванаест година новац од наплате бити враћен Граду, што ће омогућити да се купе нова возила.

– Коначно сав новац леже на рачуне Града Београда, а не на рачуне приватних фирми, као што је то био случај до сада, па нам се тиме већ у току лета отвара могућност за преговоре у вези са набавком нових возила. Идеја нам је да купимо 500 аутобуса и по сто трамваја и тролејбуса. Ако то успемо, у року од две до три године практично ћемо обновити целокупни возни парк, па због свега тога молим грађане за мало стрпљења – истакао је Шапић.

Градоначелник је подсетио да је град подељен на две зоне и да сада постоје четири категорије СМС карата, за 90 минута, један, седам и месец дана, те да је систем наплате сада поједностављен, а карте су скоро дупло јефтиније.