Шапић: Лекари су један од четири стуба нашег друштва

Здравство је један од четири стуба на којима почива свако друштво, а симболише га лекар, и зато ћу као градоначелник учинити све да помогнем српским лекарима, без којих наш народ и држава тешко могу да опстану, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић, обрађајући се вечерас званицама у свечаној сали САНУ на отварању јубиларног 20. Конгреса лекара Србије и обележавању 150 година Српског лекарског друштва.

Он је истакао да је његова обавеза и одговорност да са овог места покуша да помогне још више него што је Град Београд до сада учинио за професију која је, како је рекао, једна од кључних.

– Свако друштво одувек лежи на четири основна стуба, а то су здравство које симболише лекар, безбедност коју симболише војник, образовање чији је симбол учитељ или професор, те духовност коју симболишу црква и свештеник. Када неко друштво изгуби једно од та четири ослонца, оно тада губи себе и нисам сигуран да има неку светлу будућност. Мислим да је ова професија изузетно важна. Мој отац је такође припадао лекарској струци и знам колико је тај посао тежак, одговоран, а истовремено и леп. Као градоначелник Београда потрудићу се да Град Београд стане иза сваког лекара и, уколико то буде било у нашој могућности, иза ваше организације. Потрудићу се да помогнем свим српским лекарима који су много пута у нашој историји, а посебно у овој последњој пошасти која је задесила цео свет, показали колико без њих наш народ, држава и друштво тешко да могу да опстану – рекао је градоначелник, честитајући јубилеј Српском лекарском друштву.