Шапић: Лицитацијом за сплавове до уређеног Савског кеја

У наредних десет-петнаест дана биће расписан конкурс за лицитацију будућих локација за сплавове на Савском кеју, а телефонски број канцеларије у којој заинтересовани грађани могу да добију све инformације је на сајту Секретаријата за привреду, изјавио је за Беоинфо градоначелник Београда Александар Шапић.

– У међувремену ће бити доведене електрична енергија и вода и свака локација за сплав ће имати свој прикључак. То ће значити да су сплавови легално постављени, те ће се за њих плаћати закуп простора, као и утрошак воде и струје, а постојаће и обавеза уградње пречишћивача за отпадне воде које одлазе у реку. Заиста смо направили одлуку која је покривена са свих аспеката – рекао је Шапић.

Он је прецизирао да се до броја од трidесет локација за сплавове дошло тако што је узета у обзир законска регулатива да између сплавова мора да буде размак од петнаест метара, из безбедносних разлога, као и да сплавови неће бити постављени тамо где се налазе простори за рени-бунаре.

– Када се све то узме у обзир, долазимо до тога да ћемо од 100 сплавова који данас постоје доћи до 30. То ће бити локације где ће јасно бити дефинисани габарити сплавова. Када се буде расписао конкурс, ко год жели моћи ће да дође и да лицитира за заинтересовану локацију. Након тога ће започети обавештавање власника сплавова који су сада постављени, како би имали одређени рок до којег морају да уклоне свој сплав, а у супротном ће бити уклоњен од стране Градске управе – рекао је први човек престонице.

Он је истакао да ће наплата почети од оног момента када се буде завршио први део инфраструктуре, односно када се уведу вода и струја на ту позицију, а очекује се да би то требало да буде до нове године или почетком 2023. године.

– Донели смо одлуке које нико никада није покушао да донесе, ушли смо у процесе у које нико никада није покушао да уђе и спровешћемо их сигурно. Треба нам времена да би квалитетно направили сваку позицију и како би све било уређено по правилима и у складу са законом, а да притом не би угрозили шеталиште – објаснио је Шапић.

Како је рекао, оног момента када се буде ослободила та позиција и када сплав буде могао да се закачи и користи оно што му је Град обезбедио, почеће да се плаћа закуп.

– Паралелно са тим ћемо започети пројектовање уређења целог Савског шеталишта. Говоримо о три нивоа, нивоу до реке, средишњем делу који је углавном зелена површина и горњем нивоу шеталишта. Очекујем, уколико успемо да обезбедимо средства ове године, да започнемо тај пројекат, а реконструкција ће се радити по фазама – рекао је Шапић.

Он је најавио да ће сви учесници на лицитацији за локацију имати исту почетну цену.

– Верујем да за две-три године на том месту можемо да имамо лепше шеталиште, чак и од Београда на води. Дозволите ми да као Новобеограђанин у овој ситуацији будем и мало субјективан. А Београд на води јесте показатељ да је и немогуће у ствари могуће – истакао је први човек престонице.

Најавио је и уређење осталог београдског приобаља, које према његовим речима не мора да буде по принципу уређења Савског шеталишта или Београда на води, али које ће свакако омогућити ред међу пловним објектима, као и прилаз реци.

Градоначелник Шапић је рекао да може да обећа Београђанима да неће одустати од ствари за које верује да су исправне, подсетивши да је Град већ ушао у ове активности и да ће оне бити спроведене.