Шапић: Мој став се годинама не мења – увек сам спреман да разговарам

Свакако да СНС одлучује с ким ће и да ли ће с неким уопште разговарати, али свакако да ћу остати при политичким ставовима које сам имао и пре ових избора.

Лidер Српског патриотског савеза, једине опозиционе листе која је успела да освоји посланичка места у Народној скупштини Србије, Александар Шапић каже да од своје политике неће одступити, да ће се трудити да је у парламенту промовише, а да „људи обично ствари чују онолико колико желе да их чују”. Задовољан је и што је, како каже, у Новом Београду, где је на власти два мандата, могао, у датим околностима, да парира напредњацима, нада се победи, али истиче: „Уколико не будем на челу Новог Београда, неће ми пасти круна с главе”.

Задовољни сте резултатом, али се стекао утисак да вам је засметало што се ваш успех углавном коментарисао као резултат пристојности у кампањи и током целокупног политичког деловања. Зашто вам је то засметало?

Није ми превише засметало, већ сам више констатовао да јесте мало чудно да неко може да помисли да само зато што сте пристојни људи за вас гласају. Ако је тако другима лакше да склоне фокус са себе и нађу оправдање свог неуспеха, онда океј, али ја мислим да то тако баш и не функционише.

Стално понављате, па и сада, да ћете разговарати са свима, па и са СНС-ом, уколико вас позову, али да од своје политике нећете одустати. Прецизирајте шта је то што је за вас неприхватљиво, што би било одустајање од ваше политике.

Све оно што пише у нашим политичким начелима и све оно о чему сам говорио у кампањи. Не бих се понављао, а и немогуће је у неколико реченица. Свакако да СНС одлучује с ким ће и да ли ће с неким уопште разговарати и било би превише политички, а и људски, арогантно, да не кажем и глупо, да ја сад са четири одсто њима који имају двотрећинску већину говорим и објашњавам шта треба да раде, а још мање да постављам неке услове. Али, уколико буду желели са мном да разговарају, свакако ћу остати при својим политичким ставовима, које сам имао и пре ових избора. Уколико ипак дође до разговора и уколико нам се стратешки политички циљеви поклопе, онда може доћи и до договора. Уколико тога не буде, боже мој, нећемо се мрзети, јер ми никога не мрзимо.

Кад кажете да за вас Србија нема алтернативу – ни ЕУ, ни Русија, ни САД – да нисте ничији, мислите ли да за ваше политичке противнике то није тако?

Чуо сам у кампањи да има оних који су за разне савезе, па и војне, и изричиту сарадњу само са Русијом, а с друге стране има и оних за које Европа и даље нема алтернативу. И онда сам само рекао да за нас једино Србија нема алтернативу и да сви други могу, али не морају да буду алтернатива.

Уколико не узмете учешће у власти, бићете једина опозиција у парламенту и једини глас свих оних који нису гласали за СНС и СПС. То је тешка позиција, али и одговорност, мислите ли да ћете успети да се изборите за то да се тај глас чује?

Ми ћемо промовисати нашу политику колико год нам то околности буду дозвољавале, а знате како, живот ме научио да људи обично ствари чују онолико колико желе да их чују. Тако ће и с нама бити – ако неко буде желео да нас чује, имаће за то прилику, уколико не буде желео, џаба нам било и да дубимо на глави по цео дан.

Рекли сте да су вам честитали само Борис Тадић и Александар Вучић. Да ли вас је то изненадило и како ћете се понашати уколико „клацкалица” у Новом Београду претегне на страну СНС-а и ви изгубите власт после два мандата?

Нисам ја рођен у фотељи, тако да уколико не будем на челу Новог Београда неће ми пасти круна с главе. Свакако да су околности за мене биле јако тешке, јер је на изборе у Новом Београду овог пута изашло 40.000 људи мање него прошли пут, 2016. године, и то је доста утицало на мој резултат, али и поред тога један сам од ретких, а на овом броју бирача апсолутно и једини у Србији, који је успео да парира СНС-у, за разлику од многих који су то најављивали на сва звона пре избора. Чињеница је да сам у моменту кад је СНС као тајфун почистио целу Србију ја успео да уђем у сам фото-финиш, узмем више од 40 одсто гласова и као што сам и пре избора рекао, надам се на крају ипак победи, макар и за један глас.

Увек против страног мешања

Били сте за међустраначки дијалог, сметало вам је страно посредовање у томе, мада сте учествовали. Сад сте у парламенту. Хоћете ли бити против тога да европарламентарци учествују у писању скупштинског пословника, како је раније најављивано, сматрате ли да ви, сви наши посланици, треба сами да уредите правила понашања?

Да, бићу увек и у свакој прилици против било каквог мешања страног фактора у било какве унутрашње ствари државе Србије.

Извор: Политика

24. јун 2020. године