Шапић: Морамо да покажемо да постоји и друга страна, да је наша туга и бол једнака тузи и болу и других мајки

Градоначелник Београда Александар Шапић  је данас у склопу посете Општини Соколац обишао војничко гробље „Мали Зејтинлик” и том приликом положио венац у знак сећања на око хиљаду страдалих Срба деведесетих година на сарајевском ратишту.

– Изузетна ми је част, опет са друге стране нисам превише срећан што сам чуо да сам један од првих, можда чак и први званичник који је био на овим просторима из Србије. Ово је заиста једно свето место, где почивају људи који су погинули у ратовима 90их, који су бранили своја огњишта, који су бранили свој народ и мислим да је изузетно важно да у јулу, у месецу великих страдања кроз историју српског народа, да покажемо поштовање и пијетет управо према жртвама нашег народа коју смо дали на овим просторима у ратовима 90их година – истакао је Шапић.

Како је нагласио, наравно да показујемо поштовање и према свим другим жртвама и наравно да свака невина жртва без обзира на нацију или веру заслужује једнако поштовање.

– Али исто тако мислим да је важно да управо са овог простора у присуству породица палих храбрих српских бораца покажемо да постоји и друга страна и да је њихова, а и наша туга и бол једнака тузи и болу и других мајки, очева, сестара, браће и да не делимо жртве на наше и њихове, већ да имамо једнак однос према свима – рекао је градоначелник.
Он је нагласио да је нама као припадницима српског народа изузетно важно да покажемо пре свега поштовање према нашим српским жртвама да би могли да покажемо поштовање према свим жртвама.

– Ја сам се зато одлучио да моја прва званична посета као градоначелника Београда буде овде, јер Београд је не само престоница Србије, већ и престоница свих Срба који живе у свету, у региону нарочито. Морамо да покажемо да смо извукли поуке из наше историје и да више никада нећемо дозволити да српско нејединство или неслога имају несагледиве последице како по наш народ, тако и по наше територије кроз историју. И зато желим да са овог светог места пошаљем поруку мира, поруку пријатељства према свим људима без обзира на нацију и веру, али исто тако да пошаљем поруку свом српским народу који живи на овим просторима у БиХ, Републици Српској, да морамо да се чувамо, да се држимо, да једни другима помажем, да без обзира на наше различитости не смемо да заборавимо ком народу припадамо и да уколико једни друге не будемо помагали да не можемо да верујемо у светлу будућност – нагласио је први човек Београда.

Он је истакао да је политика Србије у последњих неколико година персонификована кроз председника Александра Вучића, који је креатор нове, модерне српске политике, управо таква да ћемо водити рачуна о нашем народу без обзира где он налази, а нарочито у региону.

– То не значи да ћемо угрожавати било кога, али уколико се то некоме не допада то је већ његов проблем, ми ћемо чувати једни друге и водити рачуна једни о другима, а Град Београд ће да помогне, наш народ овде на различите начине – најавио је Шапић.

Градоначелник Александар Шапић је обишао и манастир Соколица на Романији у коме се налази спомен запис са именима око 4.000 српских бораца који су страдали за слободу Републике Српске на сарајевском ратишту.