Шапић: Морамо да престанемо да избегавамо коришћење термина српски и да једном за свагда раскрстимо са југословенско-антисрпском политиком

-Како смо ми дошли у фазу да избегавамо прidев “српски” и да у том контексту не смемо да изговоримо оно што је природно свугде другде у свету да се изговори? Па зашто се наша државна телевизија зове Радио телевизија Србије, а Хрватска се зове Хрватска радио телевизија, Британска се зове Британска, Грчка се зове Грчка радио телевизија. Зашто се наш фудбалски савез не зове Српски фудбалски савез, већ се зове Фудбалски савез Србије? Или зашто не смемо да кажемо српски председник Александар Вучић, као што кажемо француски или амерички председник, него кажемо председник Србије? Мислим да је дошло време да се позабавимо том врстом терминологије и лингвистике у нашем језику и да прidев српски почнемо са поносом да користимо – рекао је председник Привременог органа града Београда Александар Шапић у емисији „Инфо јутро“ на ТВ Инformер.
Са друге стране, нагласио је и присутност термина Југославија у имену једног од најпопуларнијих спортских друштава у земљи.
-Пре неколико дана изашло је саопштење Спортског друштва Партизан и читајући саопштење вidим да почиње са „ЈСД…“. Запитам се шта је сад ово „ЈСД“? Уђем на њихов сајт, и вidим да се они данас и даље званично зову Југословенско спортско друштво Партизан. Кажем себи, да ли је ово могуће? Које југословенско спортско друштво? Зашто барем нису променили име у Српско спортско друштво Партизан? Схватате ли о чему ми причамо, али ником ништа, то је изгледа, сасвим нормално – рекао је он.
Како каже, одсуство речи српски вidи у томе што ми још увек нисмо раскрстили са југословенско-антисрпском политиком.
-Ми још увек, нажалост, нисмо раскрстили са неким стварима из прошлости, нисмо раскрстили са том југословенском, а суштински антисрпском политиком – закључио је Шапић.