Шапић: Морамо да вреднујемо и чувамо своју историју

Председник Привременог органа Александар Шапић обишао је данас изложбу „Сарајевски атентат: Визуелна историја” која је, под покровитељством Града Београда и ЈП „Београдска тврђава” приређена на Савском шеталишту на Калемегдану.

Шапић је, у присуству аутора изложбе, историчара Милоша Војиновића истакао значај оваквог догађаја који кроз фото-документацију описује дешавања пре и после Сарајевског атентата на Аустро-угарског престолонаследника Франца Фердинада.

–Посетиоци ће бити у прилици да вidе аутентичне фотографије из тог раздобља од којих се неке први пут појављују у јавности, а везане су за учеснике атентата на Франца Фердинанда, као и атмосферу пре и после поменутог атентата  – навео је први човек српске престонице.

Истакао је да као друштво морамо више да се посветимо догађајима из наше историје, који су нас дефинисали и који ће дефинисати будуће генерације.

–Реч је без сумње о највећем догађају који се догодио на овом поднебљу, а који је био увертира у Први светски рат. Због тога морамо да знамо и вреднујемо ствари из наше прошлости – указао је Шапић и позвао Београђане и госте престонице да посете изложбу.

Посебна захвалност idе аутору изложбе Милошу Војиновићу који је, подсетио је Шапић, био студент генерације на оделу за историју Филозофског факултета у Београду, да би потом завршио докторксе студије у Берлину и на кога, како је рекао, наша држава у будућности рачуна. Такође се захвалио и иницијатору изложбе, новинарки Љиљани Смајловић и ЈП „Београдска тврђава”, која је изложбу организовала.

Изложба је последица првог систематског покушаја да се сакупе све фотографије повезане са Сарајевским атентатом, истакао је аутор изложбе Милош Војиновић. Прецизирао је да су грађанима, на 24 двојезична паноа предсатвљени најзначајнији моменти Сарајевског атентата, али и како су људи и деценијама наком атентата вidели тај догађај.

–Идеја изложбе је да се обичном човеку – туристи, странцу или путнику намернику помогне да разуме овај догађај. Он је важан због својих историјских последица, али и да разумемо људе који извршили атентат у контексту њиховог времена, њиховиих вредности и тежњи. Ове изложбе не би било да није било подршке Града Београда, због чега се захваљујем градоначелнику Шапићу, као и предузећу Београдска тврђава на релизацији –  закључио је Војиновић.