Шапић на Н1 о општинским буџетима: Расподела чисто политичка

Председник општине Нови Београд и лidер Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић оцењује да је расподела буџета по општинама у Београду чисто политичка. Нови Београд је добио увећање од 0,4 одсто и нове законске обавезе, дакле – практично ништа, додаје. Подржава мотиве протеста, али наводи да у овом тренутку то није његов вid борбе.

Усвојен је буџет Београда за 2019, додуше без представника дела опозиције. Две градске општине добиле су вишеструко мање новца од других. Оне које не води власт – Стари Град и Нови Београд.

Одборници владајуће већине кажу да је буџет историјски. Александар Шапић каже да је јасно да је расподела чисто политичка, и да није ни економска ни развојна, како су оцењивали челници Града Београда. То отвара тему да ли има смисла да изађемо на општинске изборе, каже гост Новог дана, који констатује да можда општине треба да постану административне јединице. Мислим да доводимо људе у заблуду када излазе на те изборе, у коме гласају за једне људе, а онда други људи, који су изабрани у граду, одлучују ко ће колико да добије, додаје.

Шапић каже да је, нажалост, закон такав и да би било нефер рећи да је то последица ове власти. Закон је ишао ка централизацији од деведесетих, а свима су пуна уста децентрализације пред изборе и нико ништа по том питању није урадио, додао је.

„Ми имамо и Веће и Скупштину општине. То су трошкови које грађани плаћају, а све мање можемо да утичемо на квалитет живота људи на нашим општинама“, наводи Шапић.

Укупна сума градског буџета је повећана за 7 одсто, а општина Нови Београд је добила повећање од  0,4 одсто, истиче гост Новог дана. При томе, дате су нам нове обавезе законом – сада је општинска обавеза да финансира Сектор за ванредне ситуације, што је око 30-ак људи да се финансира, додаје Шапић, констатујући да тако, практично, општина није добила ништа.

Шапић је навео да су и он и његови одборници похвалили то што је буџет увећан за 30 одсто, додајући да то није мала ствар. „Али кад вidимо да је то расподељено на 15 општина где СНС партиципира у власти, а за ове две овако, онда се поставља питање да ли је то политичка расподела“.

Јасни критеријуми, истиче, не постоје у прерасподели средстава. „Ми данас имамо ситуацију да онај ко води Град апсолутно одлучује колико ће да добије неко ко води општину, иако су то сасвим два различита изборна процеса. То није у реду и било би боље или да се укине овај изборни процес, или да се општини да јасан буџет који неће зависти од тога ко води Град“.

Каже да одборници из његове организације у Скупштини града не могу да промене ништа, јер са друге стране постоји апсолутна већина, али да је на њима да се и даље боре, дискутују, гласају…

Ми смо опозиција, ми formално нисмо власт у Граду Београду, ми суштински тамо не можемо ништа да променимо, рекао је и додао да њихови одборници гласају за предлоге који су добри за грађане, било да долазе од власти или од опозиције. Али, примећује да медији не обраћају пажњу и не извештавају о дискусијама у којима учествују и о иступањима за говорницом те одборничке групе.

Као цело друштво смо упали у ријалити стање – учеснике ријалитија саветују да се свађају, псују да би камера ишла на њих, каже Шапић додајући да се слично дешава и на политичкој сцени. „Не можете да завредите пажњу медија уколико не вређате, не свађате се… Нисте интересантни. Да ли ми који се бавимо политиком треба да будемо интересантни или треба да будемо доследни и за пример људима“, пита гост Н1.

Враћајући се на буџет који је општина Нови Београд добила, Шапић каже да постоји пракса, из године у годину, да нису имали никакве ребалансе кад је новац даван другим општинама. „Рецимо, део за капиталне пројекте где су општине конкурисале – никад нисмо добили новац, иако смо сваке године слали пројекте на време… Ми долазимо дотле да се оштинска управа своди на то да се исплаћују обавезне плате људима који ту раде, за одржавање објеката месних заједница, за наше текуће трошкове, за пресуде од пре 15, 20 година и јако мало новца нам остаје да можемо да употребимо… Ево, рекли су из Градске управе да ће да се побрину око тога… Кажем, никакав проблем, само немојмо да излазимо на те изборе, и реците јасно људима – немојте да гласате за било ког другог осим за СНС, јер неће бити у прилици да било шта ураде“, наглашава.

Шапић наводи да је то био случај и раније, не само у време власти СНС, и да су у кампањи људи излазили и говорили отворено – гласајте за нас, ми имамо власт и у Републици и у Граду. „Ако се овај тренд настави, тачно је да уколико гласате за Александра Шапића, Александар Шапић ће јако мало моћи да уради ту, као председник општине. То ми не idе у корист, али то је чињеница“.

О неучешћу у протестима: То, у овом тренутку, није мој вid борбе

Трећа по реду протестна шетња, под слоганом „Један од пет милиона“, одржана је у суботу увече у Београду. Упитан о томе зашто не учествује на њима, одговара да то у овом тренутку није његов вid борбе, али да није забранио ниједном члану његове организације да на њих idе. „Подржавам мотиве протеста – борбу против насиља, али сматрам да наша организација то не реба да ради“. Људи се, констатује, понашају цивилизовано, и протест се одвија на квалитетан начин. Тако треба и да буде, јер, како каже Шапић, борба против агресије не треба да се води на агресиван начин.

Наводи да није одлучио да се прикључи протесту јер, како каже, годинама уназад о свим тим стварима и сам говори. Ја сам о Студију Б говорио много раније, додаје, истичући да шест година није гостовао на тој телевизији. Што се свих тих ствари тиче, оне се нису јуче десиле, и о свему томе говорио сам задњих пет година, наглашава.

Каже да је подржавао Драгана Ђиласа, кад је био градоначелник, у томе да сарађује са тадашњим  министром војске Александром Вучићем. Они морају да сарађујују без обзира шта мисле један о другом, ја бих волео да могу тако да сарађујем са градоначелником (Зораном) Радојичићем, јер је то наша обавеза, али очигледно да нема интереса с друге стране.

Праве се два блока, констатује, и додаје да ће он можда морати да плати политичку цену. „Ја данас  покушавам да будем глас разума, можда ћу платити политичку цену, али вidећете за пар година да ћемо доћи до тога да морамо једни с другима да разговарамо и тамо где се не слажемо, јер ми више српске крви за проливање немамо“. Истакао је да под тим мисли на све грађане Србије, без обзира ког су порекла.

Извор: н1

23. децембар 2018. године