Шапић на обележавању 109. годишњице Колубарске битке: Обавеза нам је да учимо из наше прошлости

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић присуствовао је данас централној државној церемонији обележавања 109. годишњице Колубарске битке у Првом светском рату и том приликом у име Града Београда положио венце у крипти Храма Светог мученика Димитрија.

Он је истакао да је ово посебно место, нарочито ако се узме у обзир моменат у коме се ми налазимо као земља, али и читав свет.

– Ми смо на месту где су заједно сахрањени српски војници и наши тадашњи непријатељи, аустроугарски војници. Ово место је важно зато што показује све оно што неки покушавају, а то је да нас етикетирају и обележе као народ који нема части, да смо геноцidан народ и да не заслужујемо минимално поштовање. Сам чин на овом месту показује управо обрнуто, да је српски народ увек био достојанствен, одважан и хуман јер је поштовао чак и своје непријатеље – рекао је Шапић.

Он је нагласио да је зато важно да се сетимо наших ђедова и прађедова и жртве коју су они поднели да бисмо ми данас живели у земљи у каквој живимо, као и да би Европа данас била онаква каква јесте.

– Подсетићу да се данас стално понавља питање да ли нас неко хоће да пусти у Европу, а заборавља се да је Европа овде где данас стојимо. Европа смо ми и наши преци који су је крвљу бранили и одбранили, прво од Османлија, а касније од Немаца и нациста. И зато нити хоћу нити желим да прихватим да постоји било који Немац, Француз, Енглез или Белгијанац који је већи Европљанин од нас, који смо данас испред овог светог места. Не треба да дозволимо да нам они од којих смо бранили Европу данас постављају услове да ли ће да нам дају печат по коме ћемо ми да се зовемо Европљани или не. Зато је наша обавеза још већа, да учимо из наше прошлости, да нам се неке грешке не понављају и да покушамо да нађемо минимум националног јединства – рекао је Шапић.

Он је нагласио да је тешко данас у овим временима бити јединствен када се системски разара свака пора друштва, почевши од цркве, породице и свих оних ствари које су нас очувале кроз историју.

– Зато чувајмо нашу Српску православну цркву, чувајмо нашу породицу, наше друштво, једни друге, помажимо својим пријатељима, комшијама и суграђанима. То је једини начин да у овим тешким временима, најтежим од Другог светског рата, опстанемо, да се сачувамо као и да омогућимо нашим потомцима да живе у једној нормалној земљи и друштву. Зато желим још једном да се поклоним свим великим српским војсковођама и војницима, али и тадашњем руководству које је донело нимало лаку одлуку о повлачењу, како би се у кратком периоду вратили и били кључни фактор победе у Првом светском рату. Нека им је вечна слава, нека почивају у миру, а ми никада да не заборавимо цену коју су платили наши преци за слободу – истакао је Шапић.