Шапић на помену невиним жртвама комунистичког режима: Наши потомци треба коначно да сазнају праву истину

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић присуствовао је данас на простору код Краљеве чесме помену свим невиним жртвама комунистичког режима у Београду.

Он је том приликом, обраћајући се присутнима, рекао је да је на овом месту пре нешто више од месец дана обележен дан када је страдао краљ Александар И Карађорђевић јер је званично тада отворен овај простор, али како је рекао, истовремено и место великог страдања пре свега српског народа од стране комунистичке руке.

– Сматрао сам ово као своју обавезу и камо среће да свако ко добије прилику у име свог народа и грађана да буде на неком одговорном месту ради овакве и сличне ствари и да то доживљава као своју обавезу. Дошло је време да се стане са дуго прекрајаном историјођ од стране бољшевичко комунистичког режима, који је многима нанео штете, али никоме као српском народу и Српској православној цркви. Учинило се да је након 2.000. године дошао тај моменат, када се мало кренуло, али убрзо и стало. И некако још увек стојимо –  рекао је Шапић.

Он је додао да свако ко добије прилику да обавља неку одговорну функцију заборави многе ствари због којих се ваљда и бави политиком.

– Зато сам сматрао да је то моја обавеза, уколико верујем да је држава која је створена у Јајцу 29. новембра 1943. године платformа свих недаћа које су кулминирале ратовима деведестетих као и платformа за данашње државе из окружења, од којих многе нису ни постојале, а нарочито не, у тада креираним, а данас увелико прознатим, границама.  И не говорим ја ово да би се ми враћали и нешто данас прекрајали. Та прича је завршена,  и плаћена је дебело многим главама. Зато мислим да је дошло време да српски народ коначно погледа истини у очи, да свако ко се налази на друштвеном и политичком и сваком другом одговорном месту, а жели добро свом народу, буде спреман да уколико треба плати и политичку и сваку другу цену, али да се коначно суочимо са чињеницама. Као што је дошло време да једном великом страдалнику генералу Дражи Михајловићу коначно дамо место које заслужује у нашем народу,  нашој историји и нашем друштву. А можда полако долази и време да се и ономе које био родоначелник те антисрпско комунистичке политике, за вијек вијекова захвалимо, а не да му посмртни остаци бораве на најлепшем месту у граду Београду и да му се и дан данас многи баш ту клањају, у сред наше  српске престонице – истакао је Шапић.

Додао је да не можемо да idемо напред уколико коначно, сви јединствено, без обзира на неке друге наше различитости, не рашчистимо са једном фингираном, прекрајаном историјом и почнемо нашу децу у школама да учимо истини.

–  Треба да направимо јасну разлику између комуниста који су нам чинили зло и антифашиста међу којима су били и партизани, а они  јесу  наша браћа, пријатељи и сународници. Оног момента када то будемо јасно раздвојили тек тада можемо да idемо озбиљно напред и верујемо у неку светлију будућност. Зато мислим да ко год сутра буде био градоначелник не може да се бави само питањима инсталације и канализације, већ чињеница да води српску престоницу му намеће обавезу да се бави и другим стварима. Зато мени данас не може неки потомак комуниста и бољшевика који себе данас називају леви  неолиберали, да буде ближи од српског патриоте и српског националисте у најлепшем смислу те реч и онога  који никога не мрзи али се не срами да каже да свој народ највише воли – рекао је Шапић додајући да је обавеза да се о овоме говори свуда и да се не бојимо како је рекао напада оних који не желе да се наши потомци коначно сусретну са истином.

Историчар Срђан Цветковић, председник Удружења „У име народа за слободну Србију“ је захвалио Александру Шапићу који је, како је рекао обећао да ће се заложити да се реконструише Краљева чесма и отвори спомен парк и то и остварио.

– После дугогодишњиј напора Удружења грађана и различитих пројеката које смо радили и који су ишли за тим да расветле страдање ових људи од стране револуционарног режима након Другог светског рата обратили смо се Град Београду још 2009. године, али то је каскало све до пре пар година када се Град први пут заинтересовао. Прошле године Александар Шапић, тада градонаечлник, обећао људима на помену да ће се Град заложити и направити пројекат реконструкције Краљеве чесме и пројекат коначно признања Споменика невиним жртвама комунистичког режима. То обећање је испунио а када у Србији неки политичар нешто обећа и то испуни то треба да се поштује јер то и није пречест случај. Обично се обећа па се то прологира у недоглед. Ово не само што је било тачно већ је било и експресно. Сада стојимо на једном од можда најлепших паркића у Београду, са легализованим спомен крстом и Краљевом чесмом, а прошле године ту је било само блато. Ово је пример како треба пројекти да се раде, брзо, одговорно и сложно – рекао је Цветковић.

Помену невиним жртвама комунистичког режима присуствовали су академик Душан Ковачевић који је председник Иницијативног одбора за подизање Споменика жртвама комунистичког терора, а парастос је служио Епископ Хвостански Алексеј.