Шапић на ТВ “Наша”: Инformишемо грађане да СПАС постоји

Александар Шапић, председник Српског патриотког савеза, гостовао је на телевизији “Наша” где је говорио о тренутним активностима новоformиране политичке организације СПАС. Разговор је почео освртом на потез Немање Матића који је одбио да на дресу Манчестер јунајтеда носи цвет мака, симбол сећања на страдале НАТО војнике.

-Драго ми је да је Немања тако поступио. То је гест за свако поштовање. Ни сам нисам знао да су у међувремену променили, и да се тај знак не носи само за војнике пале у Првом светском рату. Немања се много пута показао као велики патриота – рекао је Шапић.

Када је реч о активностима странке СПАС-а у претходном периоду Шапић каже:

-Сада смо у фази упознавања грађана са чињеницом да постојимо, и у тој фази ћемо остати до наредних првих парламетарних избора, уколико будемо имали снаге да на њих изађемо а надам се да хоћемо. Покушавамо да људима пружимо основну инофрмацију о нашој организацији, позивамо их да посете наш сајт www.спас-србија.рс и да вidе како ми перципирамо политику у Србији, како бисмо неке ствари ми решавали, које су наши области и теме које сматрамо да су приоритетне. Управо то смо радили претходних два месеца на штандовима које смо организовали свуда по Србији – рекао је Шапић.

Нагласио је да ће се политика СПАС-а задржати на усвојеним програмским начелима и да ће се трудити да у својој политици остану доследни.

-У политици код нас се неопрезно дају обећања и неретко слушамо оно “кад ми дођемо на власт све ће бити супер”, а онда када добију прилику да врше власт олако долазе на место својих претходника који су их критиковали, понекад и из најбоље намере. Једно су жеље, а сасвим нешто друго објективне околности. У политици се мора бити обазрив и зато ћу се ја трудити да будем објективан, да будем максимално одговорам за оно што изговоарам, јер мислим да посао политичара са собом мора да носи велику одговорност и једну другачију политичку културу у којој на политичкој сцени не сме све да буде дозољено – објаснио је он.

Осврнуо се и на то шта се данас политичарима највише замера у јавности.

-Политичарима се највише замера агресиван говор, вређање, нападање, а са друге стране, они који се тако не понашају медијима нису занимљиви и њих у медијима ни нема. Дошли смо у ситуацију да су нам медији контрадикторини. Хајде да се договоримо да ли желимо да дајемо простор онима који су атрактивни, шта год то значило, или онима који покушавају да на неки пристојан и културан начин кажу људима како би они решавали ствари. Разумем да медији теже актуелности али не можемо осуђивати ту врсту понашања политичара које прелази границе пристојности, а онда само таквима давати простора у медијима – каже Шапић.

Објашњавајући значај речи “патриотски” у називу странке, рекао је да је то начин да покушају да том термину врате право значење.

-Термин патриотизам је овде злоупотребљен у последње три деценије и отишао је у шовинизам, екстремни национализам, чак је и термин национализам леп термин јер означава љубав према својој нацији а не подразумева мржњу према другима. Не можете изградити добре односе са другим народима ако нисте способни да се у рођеној земљи, са људима са којима делите исти хлеб, договорите око неких битних ствари – мишљена је лidер СПАС-а.

Додао је да ће инсистирати на пристојном и цивилизованом начину комуникације зато што мисли да се суштински партије не разликују по томе шта која партија предлаже, већ по начину комуникације који воде.

-Агресија коју емитујемо у политици која говори да “или ће бити онако како ми кажемо или никако другачије” није добра јер не дај боже да се са тиме не сложиш одмах си издајник, продао си земљу, одмах си најгори. То није добро јер тако вршимо агресију на људе који овде живе. И зато људи одлазе у политичку апстиненцију, и више не прате политику а морали би да прате јер она директно утиче на њихов живот – јасан је Шапић.

На питање о легализацији објеката на Савском насипу, председник СПАС-а Александар Шапић који је и председник општине Нови Београд, рекао је да сви објекти, па и они на Савском насипу, могу да се поруше само уколико постоји правоснажно решење.

-Ако мислите на то што се ти објекти налазе на територији општине Нови Београд, па налази се и Нисова пумпа, па ме никад не питате за то. Неки људи шире дезинformације, иако су на високим државним функцијама. Не знам да ли је у питању зла намера или неинformисаност и незнање. Било би боље да је зла намера, јер ако је незнање онда имамо проблем. Ми немамо законски основ да уђемо у поступак рушења, па зато када министри кажу, Шапић неће да руши сматрам да је зла намера, јер није могуће да министар не зна процедуру. Уколико срушите било који објекат који је у поступку легализације, кршите закон. Општина је пре годину и по уклонила све нелегалне објекте који нису имали папире да су поступку легализације. Они су  уклоњени од наших средстава која су јако мала, а она су толико мала, 0,6 одсто градског буџета – објаснио је Шапић.

Извор: ТВ Наша

6. новембар 2018. године