Шапић на ТВ „Сунце“: Морамо да вратимо пристојност у српску политику

Лidер Српског патриотског савеза Александар Шапић,  представио је на аранђеловачкој ТВ „Сунце“ програмска начела странке СПАС-а, за чијег је председника изабран у јулу ове године. Било је ово прво гостовање лidера нове странке на некој локалној телевизији, иако је СПАС упутио двадесетак позива, а одгогор је стигао само од ове ТВ станице.

-Пре свега морам да вам се захвалим на позиву, јер сте ви први локални медији који су упутили позив за гостовање – рекао је на почетку разговора Александар Шапић.

После 10 година бављења политиком на Новом Београду, најмногољуднијој општини у Србији,  Шапић је каже проценио да је време да изађе из локалних оквира и политичкој сцени Србије понуди опцију која се неће руководити тиме ко нешто предлаже, већ –  шта неко предлаже.

-Дошло је време или да напустим политику или да направим искорак из локалних оквира ка високој политици. СПАС ће подржати све добре предлоге без обзира да ли долазе од власти или опозиције.  СНС тренутно има стабилну, велику већину, али је то и оптерећење за вршење власти.  Са таквом већином губи се осећај реалности и осећај за позитивну критику. Сматрам да им је потребна јака опозција као корективни фактор, али  не вidим разлог да се по сваку цену у опозицији уједињујемо. Мислим да свако од нас има своје виђење политике у Србији,  начин функционисања, начин  остваривања свих својих планова, као и  начин  реализације тих планова. Спиремни смо да разговарамо са сваким, али договарати се и разговарати су одвојене ствари. Можемо са свима да разговарамо, а да ли ћемо да се договоримо… можда хоћемо после двадесетог пута. Покушаћемо да оповргнемо став да је у политици све дозвољено, покушаћемо да вратимо пристојност у српску политику, да избегнемо вређање, омаложавање, прављење непријатеља од политичких противника – рекао је Шапић.

-Изборни закон мора да се мења. СПАС ће се залагати да се гласа за личност а не за листе, што је од пресудног значаја посебно на локалном нивоу где се као носиоци листа деценијама појављују лidери са републичког нивоа. Изборни закон је лош и он траје 15-20 година, није га променио ни део данашње опозиције док је био на власти – каже лidер СПАС-а.

Српски патриотски савез ће, према његовим реченима, покушати да буде конструктиван, што и назив странке потврђује.

-Србија себи не сме више да дозволи да је пола света бомбардује, а остали окрећу главе.  Ако смо мудри и паметни успећемо да свој интерес уклопимо у интерес великих сила. Од кад је света и века гео-питику су кројиле велике светске силе. Ко није имао мудрости да свој интрес уклопи у њихов, просто је остајао по страни. Неутралност не можете прогласити сами, њу вам дају велике силе. На унутрашњем плану, ми чак и са термином патриотски имамо лингвистички проблем, па уместо српски,  користимо израз грађани Србије, иако никог не желимо да вређамо – каже Шапић.

Када је реч о економији окосница програма СПАС-а је развој пољопривреде, инфраструктуре и подршка домаћем привреднику.

-Ми не знамо како је неки Немац или Енглез стекао капитал али му дајемо предност, јер нам смета инвестиција српских привредника. Сматрам да би се лакше дошло до договора са српским привредницима – каже Шапић и додаје да се о пољопривреди прича деценијама, али се буџет за пољопривреду уназад две деценије повећава између три до пет одсто.

-Када је реч о инфраструктури, најбољи показатељ је мој долазак из Београда до Аранђеловца који је трајао два сата уместо 45 минута. Да пут није овакав какав је, свако би могао да живи у Аранђеловцу, а да ради у Београду, не бисмо имали београдизацију Србије, или што је још горе, одлазак младих. Е онда бисмо имали правац из ког бисмо могли да очекујемо да људи не idу у велике градове или из земље, на тај начин бисмо очували и српско село и сељака, и радника… -рекао је Шапић.

Горући проблем Србије, питање Косова, постало је, према његовим речима, полигон за скупљање јефтиних политичких поена.

-Немам мандат да о томе говорим. Овде свако има решење за проблем Косова, зато сматрам да је за ово, као и за друге много мање проблеме решење референдум и изјашњавање народа. Кад могу Ирци да излазе на референдум за геј бракове, а Швајцарци за паркове, морамо и ми, посебно за овако крупан проблем као што је Косово. О Косову може да одлучи само народ.

Извор: ТВ Сунце