Šapić na TV „Sunce“: Moramo da vratimo pristojnost u srpsku politiku

Lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić,  predstavio je na aranđelovačkoj TV „Sunce“ programska načela stranke SPAS-a, za čijeg je predsednika izabran u julu ove godine. Bilo je ovo prvo gostovanje lidera nove stranke na nekoj lokalnoj televiziji, iako je SPAS uputio dvadesetak poziva, a odgogor je stigao samo od ove TV stanice.

-Pre svega moram da vam se zahvalim na pozivu, jer ste vi prvi lokalni mediji koji su uputili poziv za gostovanje – rekao je na početku razgovora Aleksandar Šapić.

Posle 10 godina bavljenja politikom na Novom Beogradu, najmnogoljudnijoj opštini u Srbiji,  Šapić je kaže procenio da je vreme da izađe iz lokalnih okvira i političkoj sceni Srbije ponudi opciju koja se neće rukovoditi time ko nešto predlaže, već –  šta neko predlaže.

-Došlo je vreme ili da napustim politiku ili da napravim iskorak iz lokalnih okvira ka visokoj politici. SPAS će podržati sve dobre predloge bez obzira da li dolaze od vlasti ili opozicije.  SNS trenutno ima stabilnu, veliku većinu, ali je to i opterećenje za vršenje vlasti.  Sa takvom većinom gubi se osećaj realnosti i osećaj za pozitivnu kritiku. Smatram da im je potrebna jaka opozcija kao korektivni faktor, ali  ne vidim razlog da se po svaku cenu u opoziciji ujedinjujemo. Mislim da svako od nas ima svoje viđenje politike u Srbiji,  način funkcionisanja, način  ostvarivanja svih svojih planova, kao i  način  realizacije tih planova. Spiremni smo da razgovaramo sa svakim, ali dogovarati se i razgovarati su odvojene stvari. Možemo sa svima da razgovaramo, a da li ćemo da se dogovorimo… možda hoćemo posle dvadesetog puta. Pokušaćemo da opovrgnemo stav da je u politici sve dozvoljeno, pokušaćemo da vratimo pristojnost u srpsku politiku, da izbegnemo vređanje, omaložavanje, pravljenje neprijatelja od političkih protivnika – rekao je Šapić.

-Izborni zakon mora da se menja. SPAS će se zalagati da se glasa za ličnost a ne za liste, što je od presudnog značaja posebno na lokalnom nivou gde se kao nosioci lista decenijama pojavljuju lideri sa republičkog nivoa. Izborni zakon je loš i on traje 15-20 godina, nije ga promenio ni deo današnje opozicije dok je bio na vlasti – kaže lider SPAS-a.

Srpski patriotski savez će, prema njegovim rečenima, pokušati da bude konstruktivan, što i naziv stranke potvrđuje.

-Srbija sebi ne sme više da dozvoli da je pola sveta bombarduje, a ostali okreću glave.  Ako smo mudri i pametni uspećemo da svoj interes uklopimo u interes velikih sila. Od kad je sveta i veka geo-pitiku su krojile velike svetske sile. Ko nije imao mudrosti da svoj intres uklopi u njihov, prosto je ostajao po strani. Neutralnost ne možete proglasiti sami, nju vam daju velike sile. Na unutrašnjem planu, mi čak i sa terminom patriotski imamo lingvistički problem, pa umesto srpski,  koristimo izraz građani Srbije, iako nikog ne želimo da vređamo – kaže Šapić.

Kada je reč o ekonomiji okosnica programa SPAS-a je razvoj poljoprivrede, infrastrukture i podrška domaćem privredniku.

-Mi ne znamo kako je neki Nemac ili Englez stekao kapital ali mu dajemo prednost, jer nam smeta investicija srpskih privrednika. Smatram da bi se lakše došlo do dogovora sa srpskim privrednicima – kaže Šapić i dodaje da se o poljoprivredi priča decenijama, ali se budžet za poljoprivredu unazad dve decenije povećava između tri do pet odsto.

-Kada je reč o infrastrukturi, najbolji pokazatelj je moj dolazak iz Beograda do Aranđelovca koji je trajao dva sata umesto 45 minuta. Da put nije ovakav kakav je, svako bi mogao da živi u Aranđelovcu, a da radi u Beogradu, ne bismo imali beogradizaciju Srbije, ili što je još gore, odlazak mladih. E onda bismo imali pravac iz kog bismo mogli da očekujemo da ljudi ne idu u velike gradove ili iz zemlje, na taj način bismo očuvali i srpsko selo i seljaka, i radnika… -rekao je Šapić.

Gorući problem Srbije, pitanje Kosova, postalo je, prema njegovim rečima, poligon za skupljanje jeftinih političkih poena.

-Nemam mandat da o tome govorim. Ovde svako ima rešenje za problem Kosova, zato smatram da je za ovo, kao i za druge mnogo manje probleme rešenje referendum i izjašnjavanje naroda. Kad mogu Irci da izlaze na referendum za gej brakove, a Švajcarci za parkove, moramo i mi, posebno za ovako krupan problem kao što je Kosovo. O Kosovu može da odluči samo narod.

Izvor: TV Sunce