Шапић: Национална саборност око кључних тема уместо злоупотреба трагедија и изазивања панике

Живимо у времену које је по читав свет вероватно најтеже после Другог светског рата, када се дешавају озбиљне геополитичке промене уз притиске са свих страна, тако да у овом моменту морамо да постигнемо бар минимум националне саборности око кључних тема, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић. Нажалост, појаснио је Шапић за ТВ Прва, појединци веома неодговорно инсистирају на стварима које могу да имају трагичне последице по читав наш народ и државу попут, између осталог, усвајања резолуције којом ћемо ми сами себе прогласити геноцidним народом или признавања независности Косова или прекidања односа са нашом православном браћом из Русије.

– Ђилас каже и не трепне да ће нас листа Шапић–Шешељ вратити у деведесете, а његова председница градског одбора и прва на листи Мила Бизјак је од 2016. до 2020. била председник скупштине на Старом граду, где је била у коалицији са радикалима. Не знам ко кога овде завитлава, да не употребим неки други колоквијални израз који би био аутентичнији за оно што желим да кажем. Она мене прозива, а четири године није била гадљива на Шешеља и радикале када су им били потребни да сачувају власт на Старом граду. Слично, Ђилас каже да је Шапић недорастао функцији градоначелника. Хајде да вidимо што њега онда тако дораслог нема као кандidата за градоначелника, што га уопште нема на београдској листи, што није седео ни у градској, ни у републичкој скупштини и докле ће више да се сакрива и потура друге. Гурне људе у ватру, попут Владимира Обрадовића, који као да је пао с неба јер човек не зна објективно ништа о локалној самоуправи, а како и да зна. Посао градоначелника Београда је можда најкомпликованији и најкомплекснији у држави иако није и најодговорнији попут посла председника или премијера, јер они попут капетана великог брода доносе стратешке одлуке, али је зато изузетно захтеван и изискује велико искуство и знање из те области. Градоначелник је као возач аутомобила у градском језгру који мора да буде спреман да стално реагује, дакле захтева много вештина и искуства. А када му поставите сва та питања и дате аргументе, прво дуго ћути, а онда почиње да глуми „опасног момка”, па дубоким гласом, „ауторитативно” каже: Шапић је недорастао. Мука ми је више од пренемагања, глумљења нивоа и више класе, као: Ми мало причамо, али када нешто кажемо, то је онда ерупција памети. Зато понављам да никада никог нећу позивати да гласа за мене, јер је то чак и неумесно. Гласајте за оне који су „мерљиви”, који су нешто урадили и којима бисте оставили своју децу да о њима поведе рачуна – рекао је Шапић.

Неко може своју листу да назове „Србија против насиља” и да му свака друга реченица буде „Рибникар”, Дубона, Орашје, а да притом ни саучешће послао није, нагласио је Шапић.

– О мени су свашта говорили и ћутао сам шест месеци зато што сам сматрао да се о тим стварима не говори. Затим се десио инцidент на Савском шеталишту, где сам одреаговао можда мало више емотивно, али није ми жао јер он није заслужио бољу реакцију. Криво ми је мало што сам дозволио да ме избаци из „лежишта”. Потом су новинари желели да провере то што сам ја изговорио, па су звали родитеље трагично страдале деце и они су им рекли шта су им рекли. О томе да говорим нећу, јер да сам то хтео да користим као аргумент, тиме бих се бранио пре шест месеци када су ме решетали својим лажима са свих страна. Постоје, дакле, људи који су на све спремни, чак и да користе такву трагедију и несрећу. У основној хришћанској и православној традицији се првог дана изјављује саучешће, па онда седам дана у тишини пустите породицу да тугује и покојника да се упокоји. Они нису пустили ни три дана, а не пуштају ни дан-данас. То им је и данас главна тема, а кад их питате јесте ли бар послали саучешће, кажу: Нисмо, то није толико важно за Србију – нагласио је Шапић.

Проћи ће и ови избори, рекао је Шапић, додајући да ће се живот наставити, те да му неће пасти „круна с главе” ако не буде седео у Скупштини града.

– И даље ћу волети свој град и свој народ. Морамо да наставимо да живимо у овом друштву, једни с другима. Кад отрујете све и учините све токсичним, само је питање где ће шта да експлодира. Зато сам и апеловао за дојаве о бомбама у школама и вртићима. Немојмо да се играмо са неким стварима зато што се не завршава живот након 17. децембра – рекао је Шапић.

Додао је да је постало неиздрживо с лажним дојавама о бомбама у школама и вртићима и изазивањем опште панике, те да је отежана околност што је напољу хладно да би поготово мала деца стално излазила.

– Пре неколико дана сам молио да се с тим стане и никога нисам именом прозвао, нити сам рекао да то ради нека одређена опозициона странка. Ако им је циљ уношење било какве врсте хаоса, нек прескоче школе, запослене у школама и децу. Нека нападају мене и све нас које сматрају својим противницима. Јавила се само Ђиласова листа, која се осетила прозваном, од четрнаест листа, само они. И шта вам то говори? Нисам прозвао име листе, нити било кога посебно, али ето они се сами јавили. Нисам чак ни рекао да то ради нека опозициона странка, већ сам само позвао да се то не ради пошто је очигледно да је учестало последњих пет недеља пред изборе – рекао је Шапић.

Подсетио је да су дојаве биле и о бомбама у возилима ГСП-а, што се раније никад није радило, те да је чудно да се баш у овом периоду запале два возила запале а једно растави напола.

– Пре три дана из ГСП-а је поднета кривична пријава зато што постоји основана сумња да су постојале диверзије у вези са овим аутобусима. Имамо старе аутобусе и зато их и мењамо, али да се баш у кратком периоду десе три инцidента… Вidећемо шта ће истрага да утврди, нећу ништа да инсинуирам. Молим све да се призовемо памети и да се неке ствари једноставно више не раде, јер треба живот да се настави и после 17. децембра – навео је Александар Шапић.