Шапић: Најавом радова на билбордима обавештавамо грађане шта ће да се ради, али и обавезујемо се да се пројекти реализују

Пракса да најављујемо радове на билбордима и таблама служи да се обавесте грађани шта ће се у њиховом крају радити, али и обавезује нас да се ти пројекти и реализују, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– Када о нечему говорите у кампањи и не постоји никакав материјални доказ о томе, људи забораве, а на ту карту играју и политичари који су склони да само дају обећања. Нигде у граду нисмо ставили таблу где није започета пројектна документација, или да увелико траје пројекат, или да је завршена тендерска процедура, па очекујемо извођење радова – казао је Шапић за ТВ Курир.

Навео је примере да је то учињено као најава за изградњу 510 паркинг-места у неколико новобеоградских блокова, затим за наставак радова у Булевару патријарха Павла, изградњу подвожњака испод пруге у Новом Београду, који треба да споји Булевар уметности с Гандијевом, као и за пешачко-бициклистички мост који ће спајати Нови Београд и Аду Циганлију.

– Дакле, желели смо да људима визуелно покажемо шта ће да се ради и истовремено да себе обавежемо – навео је Шапић, осуђујући што ове табле неодговорни појединци руше.

Неки људи себи дају за право да оспоравају и праве хаос, и обично је то веома мали број људи, додао је Шапић.

– Не може нико да ме убеди да ови пројекти нису корисни за људе, али петоро, десеторо, чак и хиљаду људи мисли да говори у име стотине хиљада грађана и дају себи за право да праве хаос. То је тренд неолиберала у свету, који се сакривају иза „зелене агенде” и који уништавају уметничка дела, скрнаве културно-историјска добра, заустављају саобраћај. То је врло опасна врста анархије која долази и код нас, јер данас хиљаду људи може да заустави читаву земљу – нагласио је Шапић.

Говорећи о свом досадашњем раду и критикама које се њему упућују, Шапић је истакао да се не може критиковати само онај ко је невidљив.

– Наравно да постоје они који желе да дођу у позицију коју данас има неко ко води град, као и они који покушавају да критикују све што могу. Све што сам најавио пре годину дана се или већ догодило или је у току, од бесплатних вртића и уџбеника, преко узимања јавног превоза из руку приватника, сета социјалних мера, реконструкције улица до уређења стања на београдским обалама и увођења Дана породице. Значи, када нешто почињете да радите, аутоматски почињете и да нервирате оне којима није циљ добробит друштва, већ се сакривају иза општих ствари. Не постоји особа која је против чистог ваздуха, пошумљавања, али они се наметањем општих места труде да провуку своје интересе и опструишу сваког ко покушава да ради – рекао је Шапић.

Он је истакао да нико није непогрешив, али да је добра намера за опште добро главни мотив његовог рада.

– Да ли грешим? Да, свакога дана, али онај ко ради, тај и греши. Док сам се бавио спортом, био сам један од најбољих стрелаца. Али, колико год да сам дао голова, дупло више сам их промашио, јер не можеш да постигнеш погодак ако не покушаваш и тако иза тебе ипак остану неки голови и трофеји. Исто је у сваком другом послу и ја од неких својих убеђења и уверења нећу одустати. Имам довољно искуства у локалној самоуправи и настојаћу да све што мислим да је добро буде и реализовано – рекао је Шапић.

Кад је реч о породичним вредностима за које се залаже, Шапић је нагласио да су речи „мама” и „тата” две најлепше речи на свету.

– Онај ко дозволи да те две речи нестану, тај не жели добро ни друштву у коме живи, ни народу коме припада. Не смемо дозволити да се растури све оно захваљујући чему ми данас постојимо. Београд је слободан град, верски, национално и на све друге начине, нико није и не треба да буде угрожен. Али, ово је вредносно питање и зато на Скупштини града могу да постоје само две заставе, Републике Србије и Града Београда, никаква застава дугиних боја јер тако директно ударамо на систем вредности и изједначавамо ствари које уопште нису у истој равни. Измислили су чак 77 родова, па тако у Канади, рецимо, не смете да ословите дете са дечак или девојчица док оно само не одлучи шта је. Дакле, кад постанете пунолетни, радите шта хоћете, али оставите децу да се развијају у складу са људским правилима и дубоко верујем да су то исправни и здрави ставови на чему треба да буде постављена наша политичка платformа – истакао је Шапић.