Шапић: Наш циљ је да Београд буде најчистији град у Европи

„Можда за неколико година не можемо инфраструктурно да постанемо Њујорк, Париз или Лондон, а верујем да у некој даљој будућности можемо и то, али сигуран сам да зато можемо да будемо најчистији град у Европи. То наравно да не можемо сами ми да урадимо, само уз помоћ комуналних служби, већ морају у томе да нам помогну сви Београђани. Па да за пар година кажемо да не живимо само у најлепшем граду у Европи, јер за нас он и јесте најлепши, него и у најчистијем“, поручио је данас Александар Шапић, потпредседник Српске напредне странке и председник градске општине Нови Београд.

Он је, гостујући у емисији „Добро јутро Србијо“ на „ТВ Хепи“ истакао да је један од услова да бисмо овакве циљеве и испунили едукација грађана, подизање свести код деце још од школа и вртића. А да би деци  обезбедили најбоље могуће услове за васпитање и школовање, морамо, између осталог, да вратимо достојанство свим просвестим радницима и обезбедимо им статус у друштву какав заслужују. Нагласио да ће учинити све да као градоначелник то и оствари.

–  Морамо да кренемо од школа и вртића. Ви имате људе који раде са том децом, то су васпитачице, учитељице, наставнице, који раде за децу, то су спремачице, куварице, то је огроман број људи, који по мом мишљењу, немају статус у друштву какав би требало да имају и томе ћу посветити највећу пажњу. Моја мајка је била просветна радница и знам доста људи из те бранше. Обишао сам на Новом Београду све школе и вртиће и разговарао са свим тим људим. То је најлепши посао на свету, али и најтежи. Они су стуб нашег друштва и све ћу учинити да вратим достојанство тим људима, тим женама пре свега, јер у највећем броју тамо раде жене. Мислим да је то јако важно. Покушаћемо не само да им подигнемо плате колико год будемо могли, него и да им обезбедимо бољи статус у друштву, разне бенифиције, да обезбедимо да се заиста поносимо тим људима, јер они су кључ наше будућности – рекао је Шапић.

Истакао је да овакав приступ мења слику друштва, и да уколико у томе будемо успели, можемо да рачунамо на будућност.

–  Уколико њима будемо успели да помогнемо, да се осећају боље, достојанственије, ако на понос буде било то да кажете да сте васпитачица и учитељица, просветни радник. Да се врати ауторитет тим људима. Кључним категоријама друштва морамо да вратимо достојанство. То су учитељ, лекар, војник, свештеник, њима марамо да вратимо, поштовање, јер без њих нема доброг и јаког друшта, нема добре и васпитане деце, нема будућности – нагласио је Шапић.

Рекао је да ће, уколико му грађани буду указали поверење, посебу пажњу посветити унапређењу јавног певоза у Београду.

–  Није лако унапредити јавни превоз, ми ту имамо озбиљан проблем. Многи грађани ни не знају да градска управа сваке године са преко 100 милиона евра субвенционише јавни превоз како би он функционисао. Нови Сад, на пример, нема тај проблем, јер тамо људи плаћају своје карте. Нажалост, у Београду не плаћају сви. Мислим да у Београду није скупа карта, али да бисмо дошли до тога да сви Београђани плаћају карту, хајде да додатно подигнемо квалитет јавног превоза, да растеретимо саобраћај. Гужве ћемо растеретити ако направимо нове мостове, тунел од Економског факултета до Булевара деспота Стефана, метро, проширимо булеваре. И ми ћемо то да урадимо, подићи ћемо квалитет јавног превоза, али да бисмо то урадили морамо да платимо ту карту, јер немогуће је да очекујемо да idемо напред ако је не будемо плаћали. Тих 100 милиона евра се одузима од позоришта, школа, вртића, канализације, спортских терена, од субвенција неким социјалним категоријама друштва. Велики део Београђана је одговоран и плаћа своју карту и то онда није фер ни према оним људима који је плаћају. Сигуран сам да, уколико успемо да подигнемо квалитет услуге, да јавни превоз у Београду буде чистији, сређенији, да гужва у саобраћају буде мања, да ће онда и људи другачије да се поставе – закључио је Шапић.