Шапић: Наше удружење грађана наставиће да делује апсолутно самостално и у будућности

Гостујући у емисији „Нови дан“ на телевизији Н1, председник општине Нови Београд и кандidат за градоначелника Београда Александар Шапић, рекао је да су планови његовог удружења грађана апсолутно самостални и да ће тако деловати и у будућности.

– Мислим да предизборно удруживање нема смисла уколико сматрате да имате довољно политичког квалитета да уђете у градску скупштину, јер ти гласови остају у скупштини, па ћете онда тамо разговарати са неким да ли ћете сабирати гласове у зависности од коалициониг или неког другог договора. С обзиром да смо прешли цензус то значи да наши гласови нису изгубљени. Да ли би нека друга страна имала апсолутну већину или не, на то није утицало то да ли смо се ми удружили са неким или не. Удруживање једино има смисла када постоје организације које не могу да пређу цензус, у том случају директно чините корист другој страни – рекао је Александар Шапић.

Свако од нас има свој правац и свој начин понашања, своју локалну или високу политику, и у односу на то нам грађани дању поверење, рекао је говорећи о опозицији.

– Кад кажемо опозиција као термин, то је у реду – као неко ко није саставни део власти, али не желим да прихватим да је опозиција неко заједничко удружење, у ком ми заједнички нешто одлучујемо. Желим да свако од нас сноси одговорност за оно што ради. Не желим да прихватам да ја дајем планове заједничке, јер мислим да они нема разлога да постоје. Ми различито делујемо, ми се различито понашамо, ми излазимо на изборе потпуно различито…  А онда у зависности од резултата које остваримо и око неких конкретних договора можемо да будемо заједно, или не морамо – нагласио је Шапић.

Кад би дошло до удруживања неких странака и покрета, Шапић каже да себе не би могао да замисли у таквом сценарију.

– Нема разлога да се пре избора сврставамо негде унапред, не прихватам да улазимо у неку кровну организацију опозиције где ће се издвајати неко и да ја пратим његов пут по сваку цену, јер свако од нас има свој пут. Мислим да је фер према људима да излазимо самостално, са ставом да ћемо да разговарамо са свима, да смо отворени за разговоре, да нећемо никад ни против кога нешто лоше рећи. Ни у овој кампањи ништа ни за кога нисмо рекли, чак, смо се и бранили од одређених. Бранио сам се од напада Доста је било, али их нисам напао и то никада урадити нећу. Ја ћу сарађивати са свима онима с којима могу да нађем заједнички језик, након избора, али имам право да сматрам да хоћу, могу и да имам потенцијала да имам свој правац и да грађани доносе о томе одлуку, а не на основу тога с ким сам се удружио – додаје Шапић.

Најавио је и да следи formализација његове организације на нивоу града.

– Да ли ћемо направити странку или покрет мање је важно, али морамо да направимо далеко већу и озбиљнију организацију него што је имамо јер она просто не може да одговори потребама за град Београд. Ускоро ћемо formализовати организацију, одабрати име, formу и проширити могућност људи који верују у политику, пре свега локалну политику коју ми водимо, да нам се прикључе. Да ли ћемо се проширити и на републички ниво у овом моменту заиста није фер да вам кажем, јер то још увек не знам – објаснио је Шапић.

Извор: Н1 ТВ

7.3.2018. године