Шапић: Наставак пријатељских односа са Шведском и Швајцарском

Градоначелник Београда Александар Шапић примио је данас у Старом двору амбасадорку Краљевине Шведске Анику Бен Давid и амбасадора Швајцарске Конфедерације Урса Шмidа.

У одвојеним разговорима, градоначелник је упознао госте са најзначајнијим пројектима главног града, указујући на важност сарадње Београда и Србије са свим градовима и државама света.

У разговору са амбасадорком Шведске, саговорници су се подсетили на више од 100 година званичних билатералних односа између двеју земаља, мада пријатељски контакти датирају још из доба српског краља Милана Обреновића.

Шапић је нагласио да је Шведска један од најзначајнијих привредних партнера Србије с обзиром на то да у нашој земљи послује око сто компанија са шведским капиталом. Једна од највећих инвестиција је свакако „Икеа” у Београду, јер је само за први објекат ове робне куће пре пет година инвестирано 70 милиона евра. Тренутно је на снази 29 билатералних уговора, а Шведска је и један од највећих донатора бесповратне помоћи нашој земљи. Изузетно су важне инвестиције у област заштите животне средине, а искуства ове земље су драгоцена за Београд.

Током сусрета са амбасадором Швајцарске Урсом Шмidом, градоначелник Шапић је указао на успешну сарадњу између две земље и подсетио на помоћ којом је кроз Швајцарски државни секретаријат за економске послове (СЕЦО) од 2001. до 2016. године финансирана донација 113 трамваја и приколица Града Базела Београду, чиме је исказан висок степен пријатељства, те омогућено функционисање и даљи развој трамвајског система. Посебно је указано на значај компанија које послују у главном граду Србије, на многобројне заједничке пројекте у области развоја инфраструктуре, екологије, науке и културе, као и развоја концепта зеленог и паметног града. У разговорима је констатован висок степен сарадње и изражена нада да ће она бити и даље унапређивана.