Шапић: Настављамо интензивно уклањање сплавова, Савско шеталиште биће најлепше у престоници

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас Савско шеталиште и поручио да се наставља интензивно уклањање нелегално постављених сплавова после чега ће бити уређено и само шеталиште. Како је рекао, тада више неће моћи да кажу да је најлепше шеталиште у Београду оно код Београда на води већ управо Савско шеталиште.

– Пре два месеца сам био овде и тада сам најавио да крећемо у интензивно уклањање сплавова или плутајућих објеката. Од тада смо их уклонили 39. Коначно вidимо реку и овде можемо да вidимо како ће за који месец изгледати Савско шеталиште односно како је изгледало некада када није било 103 објекта која су овде никла последих трidесет година – рекао је Шапић.

Према његовим речима пројекат уређења читавог шеталишта је завршен, али је одлучено да се прво заврши чишћење Савског приобаља и постављање 28 сплавова на местима која су излицитирана са свим прикључцима за воду и струју, свим стандардима која треба да испуњавају, пречишћивачима отпадних вода као и да се направи стандардизација читавог овог потеза.

– Моја idеја је да то ми радимо и одржавамо, а да власници сплавова плаћају Инфостану ту врсту услуге као што се плаћа свугде. И стварно сам потпуно сигуран да ћемо коначно ово да средимо и да ће се увести ред у ово шеталиште. Овде ни један сплав неће радити после поноћи што значи да музика неће угрожавати становнике новобеоградских блокова. Што се мене тиче ја од овога одустати нећу иако чујем да власнике сплавова многи саветују да издрже до после избора и да ће се све вратити на старо. Уколико ипак будем имао прилику да наставим да водим град и после 17. децембра онда могу стопостотно да рачунају да њих у овом облику више неће бити без обзира на сва обећања и гаранције које добијају од неких људи – нагласио је Шапић.

Он је подсетио да је пре двадесетак дана урађена и лицитација за други део обала од Бранковог моста ка Дунаву.

– Тамо ћемо све да очистимо од Бранковог моста до ушћа,  а сплавови ће да се налазе преко пута Ратног острва. Тамо ће постојати могућност да држите ноћни клуб и дискотеку, али који ће бити прописно изоловани. Тамо је остало још 17 неизлицитарних места и то ћемо спровети за неким месец дана. Овде на Савском шеталишту склонили смо 39 сплавова, а уклањамо још 35 плутајућих објеката  – истакао је председник Привременог органа.

Он је још једном истакао да је данас дошао овде да потврди оно што је најавио пре два месеца.

– Ми настављамо са уклањањем сплавова, Савско шеталиште чека уређење. То је милионски пројекат и ја дубоко верујем, а имам право да будем субјективан, да ће, када ово будемо завршили, Савско шеталиште бити најлепше шеталиште у српској престоници  – закључио је Шапић.