Шапић: Настављамо реализацију „буџета бриге о људима”

Настављамо реализацију „буџета бриге о људима”, а политика Града Београда је да буџет буде пре свега посвећен социјалним програмима. Зато су данашњом одлуком о ребалансу буџета обезбеђена нова средства за још две погодности за децу Београда, а то су бесплатан енглески језик за предшколце и постављање пречишћивача ваздуха за све просторије у вртићима, основним и средњим школама, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Градоначелник је гостујући у Београдској хроници истакао да се баш у томе и вidи како неко успева да води град, да уводећи неке нове погодности које ће грађанима олакшати свакодневни живот истовремено не угрожава већ постојеће пројекте.

Према његовим речима, потребно је да се пресек ради два или три пута годишње јер постоје неки пројекти који се не остваре из објективних разлога, а онда тај новац остане заробљен на некој позицији. Ребалансом буџета средства се ослободе и користе за неке друге намене.

– Мењају се ситуација и околности и морамо брзо да реагујемо, а idеја нам је да имамо што већу искоришћеност буџета на крају године. Политика коју овде спроводим је мање-више она коју сам спроводио док сам водио најмногољуднију општину у Србији, јер сви ови социјални програми су мање-више рађени и у општини Нови Београд. Трудим се да све оне добре ствари, које су се показале као добре на Новом Београду, имплементирам на територији читавог града – нагласио је Шапић.

Он је навео да после годину дана на месту градоначелника постоји много ствари на које је веома поносан, али постоје и оне којима није задовољан.

– Не постоји ниједна одлука коју сам донео, а за коју сам се предомислио, нити од које сам одустао. Исувише сам дуго на овом послу и нисам дошао овде да се учим, јер локалном самоуправом бавим се скоро 14 година. Незадовољан сам што нисмо успели одређеном динамиком да реализујемо неке ствари као што је пројекат чишћења Савског шеталишта од сплавова и да уведемо ред у ту област. Спречавају нас неке интересне групе и такозвани грађански активисти који онемогућавају извођење радова. Преузели смо одговорност да урадимо неке ствари, а сад смо у ризику од неке врсте грађанске анархије – рекао је први човек престонице.

Када је реч о јавном превозу, градоначелник је оценио да је најважнији део „реformе” наплате карата да су цене практично преполовљене.

– Грађани све више купују карте иако нисмо „изашли” са репресивним мерама. У наредном периоду доћи ће до повећања броја контрола. За два месеца, када будемо „заокружили” читав систем, изаћи ћу пред грађане и показати шта смо урадили за тих четири до пет месеци, а како је било током претходних 12 година. Замолио бих за мало стрпљења, нарочито млађе Београђане, средњошколце и студенте који су доста користили апликацију на којој су могли да вidе где се налазе аутобуси. Почетком јула апликација би требало да буде поново у функцији. Нисмо могли да задржимо стари систем јер нам нису дали кодове, упркос неколико писама и захтева. Апликација ће по успостављању имати и „џи-пи-ес” функцију, али ће преко ње моћи и да се плаћа превоз. На више од 300 стајалишта имаћемо продају папирних карата, што такође може да се очекује у јулу.

Говорећи о ситуацији са поплавама у општини Лазаревац, Шапић је рекао да је у сталном контакту са председником општине.

– Ове недеље ћу отићи у Лазаревац, желим лично да се уверим у све што можемо да урадимо за неких 50 породица које су најугроженије – рекао је градоначелник.

Што се тиче изградње нове аутобуске станице, градоначелник Шапић је рекао да радови касне пет година и да Београд мора да добије своју главну аутобуску станицу.

– БАС није испунио своје обавезе, док је Град у потпуности испоштовао уговор. Град је дао парцелу, они су били дужни да изграде зграду, али ћемо врло брзо имати нове инformације за Београђане по овом питању и мислим да ће људи бити задовољни – рекао је Шапић.

Током предстојећег викенда у Београду ће бити одржана манифестација „Дани породице”, која је два пута одложена, једном због трагичних догађаја почетком маја, а потом и због најављеног невремена протеклог викенда.

– Желели смо да направимо манифестацију која ће бити забавног карактера, са позитивном атмосфером, и надам се да ће се Београђани породично одазвати. Имаћемо много програма широм града и надам се да ће „Београдски дани породице” постати традиција. То ће бити права парада поноса и среће, односно свега онога што једна породица „носи” – поручио је Шапић.