Шапић: Настављено уређење шеталишта „Лазаро Карденас”, ускоро на ред долазе сплавови

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је данас почетак прве фазе радова на реконструкцији шеталишта „Лазаро Карденас” у Блоку 70 и том приликом поручио грађанима да ће ово прелепо шеталиште бити завршено до пролећа следеће године.

Радови у Блоку 70 су наставак изведених радова у блоковима 45 и 44 и обухватају простор између Гандијеве и Улице омладинских бригада, са делом према излазу на Савско шеталиште.

Градоначелник је изразио задовољство што се наставља уређење новобеоградских блокова 45, 44 и 70 које је стало прошле године из објективних разлога.

– Ребалансом буџета у септембру определили смо средства у вредности од 300 милиона динара како би радови могли да се наставе, а новим буџетом одвојићемо још средстава како би се радови окончали. Рок за завршетак је мај 2023. године, а ако нам временски услови буду дозволили, радови ће бити завршени и брже – истакао је Шапић.

Он је нагласио да је овај пројекат подржао и док је био председник општине јер, како је рекао, увек подржава добру ствар.

– На Новом Београду постоје деценијски проблеми и учинићу све, док будем на овом месту, да покушамо то да решимо, како бих Новобеограђанима захвало на поверењу које су ми свих ових година указивали – рекао је Шапић.

Градоначелник је рекао да очекује да ће до краја новембра бити расписане позиције за лицитацију за новобеоградске сплавове на основу одлуке која је у септембру донета на седници градског парламента.

– Мислим да ће у овом моменту бити расписана лицитација за око 28 позиција за сплавове, а сада их има 100, што говори о томе колико ће суштински да се промени однос према овом питању. Радимо сада на пројекту инсталација и довођења те врсте инфраструктуре, како би сваки сплав могао да има свој прикључак на струју и воду и да на тај начин испуни услове које смо поставили Одлуком о уређењу београдског приобаља. Они који не буду имали своју локацију, добиће решење до када треба да уклоне свој сплав – нагласио је први човек престонице.

Најавио је и уређење Савског шеталишта у сарадњи са „Градским зеленилом” које ће, према његовим речима, бити једно од најлепших у Београду.

– Морамо да idемо корак по корак, односно до краја године да решимо административни део, да добијемо локације и завршимо пројекте. Почетком следеће године свако ко је добио локацију треба да добије и своје место, да почне да плаћа закуп, а ми ћемо паралелно радити и пројекат уређења Савског шеталишта. Надам се да ће радови на уређењу шеталишта кренути већ наредне године – најавио је градоначелник.

Он је истакао да ће уређење шеталишта и смањење сплавова на том потезу омогућити да се вidи река, сплавови ће бити на прописној удаљености, уз противпожарне мери, и неће смети да буду у близини рени бунара.